Italia

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Italiaan

  1. Italialainen perhe-elämä ja yhteisöllisyys täytyy itse kokea. Vaihtovuosi antaa siihen ainutlaatuisen mahdollisuuden. Lisäksi maa on joka puolella kaunis.
  2. Italian kieli on monen mielestä maailman kaunein, ja suomalaiselle sen ääntäminen on helppoa. Perheesi ja uusien ystäviesi avulla opit myös elekielen, joka on olennainen osa italialaista kulttuuria.
  3. Kukapa meistä ei rakastaisi italialaista ruokaa. Olipa uusi kotisi sitten Piemontessa, Liguriassa, Sisiliassa, Sardiniassa tai Rooman lähellä, paikallisissa herkuissa riittää maisteltavaa koko vuodeksi. Jos olet onnekas, sinulle paljastetaan suvun salaisia reseptejä, joilla voit yllättää perheesi ja ystäväsi kotiin palattuasi.
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaika
YFULukuvuosi30.12.2006-31.8.20099 500 €Elo/syyskuu 2024
YFUSyyslukukausi 30.12.2006-31.8.20098 500 €Elo/syykuu 2024
YFUKevätlukukausi31.3.2007-31.12.20098 500 €Tammikuu 2025

Minkälainen kielitaito minulla pitää olla?

Italiaan voi hakea ilman aikaisempia italian kielen opintoja. Suosittelemme, että opiskelet italian alkeet ennen lähtöäsi.

Jos et ole opiskellut aiemmin italiaa, tai kielitaitosi on huonompi kuin perustaso (A2), sinun tulee osallistua kielikurssille (The Arrival Language Camp, ALC) vaihtosi aluksi.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Italiaan on tarjolla erilaisia erikoisohjelmia:

Taideohjelmassa nuori käy koulua “Liceo Artistico:”ssa eli taidelukiossa, musiikkiohjelmassa puolestaan “Liceo Musicale”:ssa eli musiikkilukiossa.

Muita erikoisohjelmia ovat kaksikielinen englanti-italiaohjelma, turismiohjelma ja opiskelu tiedepainoitteisessa lukiossa.

Onko aluevalinta mahdollista?

YFU Italia tarjoaa mahdollisuutta valita lisämaksusta alueen, mihin vaihto-oppilas sijoittuu. Voit valita jonkun kolmesta seuraavasta alueesta.

Pohjois-Italia: Emilia Romagna, Liguria, Piemonte, Lombardia, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Trentino Alto Adige, Valle d’Aosta.
Keski-Italia: Lazio, Toscana, Marche, Umbria, Abruzzo, Molise.
Etelä-Italia ja saaret: Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sicilia, Sardinia.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Italiassa sinulla on mahdollisuus valita erikoisohjelma, jossa opiskelet koulussa taiteeseen, musiikkiin, tanssiin, tieteeseen tai ravintola-alaan erikoistuvalla linjalla. Erikoisohjelmiin haussa saatetaan vaatia motivaatiokirje tai muuta ennakkomateriaalia. Erikoisohjelmista saattaa tulla lisämaksua. Kysy lisää YFU:n toimistolta: yfu.finland@yfu.fi.

Lähdet Italiaan elo-syyskuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Aluksi osallistut Rooman lähistöllä hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit italian kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen. Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita.

YFU Italian sivut

Matkat ja retket

Vuoden aikana Italian YFU saattaa järjestää myös muita aktiviteetteja tai omakustanteisen matkan Roomaan, Firenzeen tai Venetsiaan. Mahdollinen matka ei sisälly vaihto-oppilasvuoden hintaan.

Koulunkäynti

Yläasteen jälkeen italialaiset nuoret voivat valita jatko-opintopaikan ammattikoulun, ammattiin valmistavan lukion ja akateemisempaa opiskelua tarjoavan lukion, liceon, väliltä. Lukiot voivat painoittaa opetustaan eri tavoin: matemaattis-luonnontieteellisiin aineisiin, kieliin tai klassisiin aineisiin (latinaa, muinaista kreikkaa, historiaa, italian kirjallisuutta jne.). Opiskelijat valitsevat mitä linjaa he haluavat käydä jo ennen opintojen alkamista.

Kouluvuosi alkaa syyskuussa ja loppuu kesäkuussa. Lukuvuosi on jaettu joko kahteen jaksoon, kevät- ja syyslukukauteen, tai kolmen kuukauden trimester-jaksoihin. Oppitunnit järjestetään maanantaista perjantaihin klo 8-14 välillä. Joskus tunteja on myös lauantaisin, mutta silloin päivä on hyvin lyhyt. Sinun oma lukujärjestyksesi laaditaan perusopintojen ympärille. Italialaisessa koulusysteemissä omaan lukujärjestykseen ei voi kovin paljon vaikuttaa. Ryhmätöitä on vain vähän, oppitunnit ovat yleensä opettajan luentoja. On myös hyvin harvinaista, että kouluissa järjestetään mitään ylimääräisiä, koulun ulkopuolisia aktiviteetteja. Usein opiskelijat sopivat itse tapaamisia iltapäiviksi jonnekin, tai tapaavat toisiaan koulun jälkeen urheilusaleilla tai muiden harrastuksien parissa.

Italialainen perhe-elämä

Suurinosa italialaisista isäntäperheistä asuu pienissä kaupungeissa tai kylissä, tai isojen kaupunkien esikaupunkialueilla. Perheitä on monenlaisia, joillain on lapsia, toisilla taas ei. Joissain perheissä isäntäperheet asuvat myös kotona, ja joissain perheissä on vain yksi aikuinen. Olipa perhe minkälainen tahansa, perheellä on italialaisille iso rooli. Päivän tärkein tapahtuma on illallinen, jonka ääreen kokoonnutaan n. klo 19.30-20.00. Pöydän ääressä perhe kokoontuu keskustelemaan päivästään, ruokapöydässä jutellaan ja nuretaan, ja liikutaan nopeasti aiheesta toiseen. Usein televisio avataan samaan aikaan, ja sieltä tulee joko uutisia tai jotain tv-visoja. Keskustelu täytyy siis jatkuvasti keskeyttää jotta voidaan kommentoida jotain uutista tai vastata johonkin kysymykseen.

Sinun isäntäperheesi kyselee sinulta aivan varmasti paljon kysymyksiä sinun koulunkäynnistäsi ja siitä, mitä olet tehnyt koulun jälkeen. Se on heidän tapansa osoittaa kiinnostuksensa sinuun, ja samalla huolehtia sinusta. Koska sinua pidetään oikeana perheenjäsenenä sinun tulee tietenkin noudattaa samoja sääntöjä kuin muiden perheenjäsenten. Isäntäperheesi kanssa viettämäsi aika tulee olemaan varmasti yksi vaihtosi intensiivisimmistä ja rikkaimmista kokemuksista.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Similar Posts