Vaihto-oppilaaksi hakeminen

Vaihto-oppilas on 15-18-vuotiaana itsenäisesti vieraassa maassa asuva, maan kieleen ja kulttuuriin tutustuva nuori. YFU:n vaihto-oppilaat asuvat isäntäperheissä ja käyvät paikallista koulua yhden lukuvuoden tai yhden lukukauden ajan. Isäntäperheessä asumalla uuteen kulttuuriin tutustuminen ja tapojen oppiminen tapahtuu luontevasti. Koulussa vaihto-oppilas tutustuu muihin nuoriin ja oppii samalla kieltä ja muita taitoja.

Valitse sinua kiinnostava kohdemaa

Sinulla saattaa olla hyvin selkeä mielikuva siitä, mihin maahan haluat lähteä vaihtoon. Voi myös olla, että haluat vaan lähteä johonkin, eikä kohdemaalla ole sinulle niin väliä. Molemmissa tapauksissa kannattaa kiinnittää huomiota kohdemaiden asettamiin ikärajoihin, ja siihen, milloin vaihtoon lähdetään.

Hae vaihtoon hyvissä ajoin

Vaihto-oppilaaksi voi hakea ympäri vuoden. Varsinainen hakuaika alkaa noin puolitoista vuotta, ja päättyy noin puoli vuotta ennen vaihtoon lähtöä.

Saamme YFU:n kohdemailta tietyn määrän vaihto-oppilaspaikkoja käyttöömme. Täytämme nämä paikat hakujärjestyksessä. Suositut kohdemaat saattavat täyttyä jopa yli vuosi ennen vaihtovuoden alkua, joten jos haluat varmistaa pääsyn juuri haluamaasi maahan suosittelemme aloittamaan hakuprosessin hyvissä ajoin. Joihinkin kohdemaihin saamme puolestaan kesken hakukauden ylimääräisiä paikkoja, tai hakuaikaa saatetaan jatkaa, joten kannattaa tarkistaa haluamasi kohdemaan tilanne vaikka hakisit myöhemmin!

Tarkista ikärajat ja muut vaatimukset

Vastaanottavien maiden YFU-järjestöt määrittävät minkä ikäisiä vaihto-oppilaita maahan otetaan vastaan. Nuori käy tavallista koulua, jolloin sopeutumisen ja ystävyyssuhteiden kannalta on tärkeää, että ikäero luokkakavereihin ei ole liian suuri.

Joihinkin maihin voi lähteä ilman aiempia kieliopintoja, mutta toisissa kohdemaissa vaatimuksena on tietty määrä kieliopintoja ennen vaihdon alkua. Englanninkielisiin maihin hakevien tulee osallistua englannin kielen kokeeseen.

Muut vaatimukset saattavat liittyä esimerkiksi allergioihin tai ruokavalioihin, jotkut kohdemaat eivät voi taata esimerkiksi vegaanista ruokaa tekevää isäntäperhettä. Monessa maassa lemmikit ovat hyvin yleisiä, joten allergisille saattaa olla vaikeampi löytää isäntäperhe.

Löydät täältä tarkemmat tiedot siitä, mitä vaihto-oppilailta edellytetään. Maakohtaiset ikärajat ja muut vaatimukset löydät erikseen jokaisen maan omilta esittelysivuilta.

askeleet vaihto-oppilaaksi

Haku vaihto-oppilaaksi vuodelle 2024–2025 on parhaillaan käynnissä, ja päättyy 1.3.
Ilmoittautuminen vaihtoon lukuvuodeksi 2025-2026 on jo mahdollista, hinnat ja ikärajat vahvistetaan maaliskuun alussa.
Täytämme vaihto-oppilaspaikat hakujärjestyksessä. Koko hakuprosessi ei sido sinua vielä mihinkään!

Ilmoita kiinnostuksestasi lähteä vaihto-oppilaaksi täyttämällä esi-ilmoittautumislomake

Täytä esi-ilmoittautumislomake. Vastaanotettuamme lomakkeen sovimme sinun ja huoltajasi kanssa lyhyen etätapaamisen. Tapaamisessa käymme läpi hakuprosessiin ja vaihtoon lähtöön liittyviä toiveitasi ja kysymyksiäsi.

Täytä hakemus ja osallistu haastatteluun

Saat meiltä samalla linkin vaihto-oppilashakemukseen, johon sinun tulee täyttää mm. viimeisimpien todistuksesi arvosanat, valokuvasi, terveystietojasi kuten mahdolliset allergiat ja erityisruokavaliot, sekä kertoa tarkemmin motivaatiostasi.

Vastaanotettuamme hakemuksen varaamme sinulle alustavasti paikan haluamastasi ensisijaisesta kohdemaasta.

Sovimme lisäksi kanssasi henkilökohtaisen haastatteluajan. YFU:n vapaaehtoisen tekemässä haastattelussa tavoitteena on oppia tuntemaan sinut paremmin, arvioida motivaatiotasi ja kypsyyttäsi lähteä vaihto-oppilaaksi. Joihinkin kohdemaihin haettaessa osallistut lisäksi kielitestiin.

Vaihto-oppilaspaikan vahvistaminen

Teemme arvion hakemuksesi ja haastattelun pohjalta, ja kerromme sinulle noin kahden viikon kuluessa haastattelusta onko sinut hyväksytty vaihto-oppilaaksi. Motivaation ja koulumenestyksen lisäksi ikäsi, terveydentilasi ja ruokavaliosi vaikuttavat vaihto-oppilaaksi hyväksymiseen.

Hyväksymiskirjeen saatuasi vahvistat paikkasi sitovasti ja maksat vahvistamismaksun (750 € Euroopan maat, 850 € muut maat). Aloitat samalla englanninkielisen oppilaskansion täyttämisen, jonka avulla etsimme sinulle mm. isäntäperheen.