Vaihto-oppilaaksi hakeminen

Ajankohtaista juuri nyt on hakeminen vaihto-oppilaaksi 2025-2026 ohjelmiin. Jotkut kohdemaat täyttyvät jo hyvissä ajoin ennen hakuajan päättymistä, joten suosittelemme hakemaan hyvissä ajoin mikäli haluat varmistaa pääsyn juuri sinua kiinnostavaan kohdemaahan.



1. Tutustu vaihto-oppilasohjelmiin

Tutustu kohdemaihin ja YFU:n vaihto-oppilasohjelmiin

Sinulla saattaa olla hyvin selkeä mielikuva siitä, mihin maahan haluat lähteä vaihtoon. Voi myös olla, että haluat vaan lähteä johonkin, eikä kohdemaalla ole sinulle niin väliä. Molemmissa tapauksissa kannattaa kiinnittää huomiota kohdemaiden asettamiin ikärajoihin, ja siihen, milloin vaihtoon lähdetään.

Vaihto-oppilaaksi voi hakea ympäri vuoden. Varsinainen hakuaika alkaa noin puolitoista vuotta, ja päättyy noin puoli vuotta ennen vaihtoon lähtöä.

Voit hakea vaihtoon lukuvuodeksi, lukukaudeksi, koko vuodeksi, tai kolmen kuukauden lyhytohjelmiin.

Kiinassa vaihto-oppilaana oleva nuori poseeraa iloisesti kuvassa kiinalaisten opiskelukavereidensa kanssa.
Kiinaan
Vaihto-oppilas argentiinalaisessa koulussa koulukavereidensa kanssa penkillä koulupuvut päällä

Lisää tietoa

Lisää tietoa kohdemaista ja vaihto-ohjelmista saat lukemalla vaihto-oppilaiden kokemuksista, ja seuraamalla YFU:n instagram ja tiktoktilejä.

Tietoa saat myös tilaamalla infokirjeen, ja osallistumalla infowebinaariin!

2. Hae vaihto-oppilaaksi

Täytä esi-ilmoittautumislomake

Aloita hakuprosessi täyttämällä esi-ilmoittautumislomake. Esi-ilmoittautuessasi kysymme ikääsi ja yhteystietojasi, huoltajasi yhteystietoja, milloin olet suunnitellut lähteväsi vaihto-oppilaaksi, ja kolmea sinua eniten kiinnostavaa kohdemaata.

Sinun ei vielä tässä vaiheessa tarvitse lukita kohdemaatoiveitasi, vaan voimme keskustella yhdessä erilaisista sinulle sopivista vaihtoehdoista. Kannattaa huomioida, että mitä enemmän vaihtoehtoja sinulla on, sitä suurempi todennäköisyys sinulla on päästä vaihto-oppilaaksi johonkin sinua kiinnostavista kohdemaista.

Espanjalainen isäntäperhe halaamassa omaa vahto-oppilasta rannalla
Vaihto-oppilaat eri maista poseeraamassa lippujensa kanssa ison sillan edessä

Tapaaminen etänä

Lomakkeen vastaanotettuamme lähetämme sinulle kutsun lyhyeen etätapaamiseen YFU:n edustajan kanssa. Tapaamisen tavoitteena on vastata vaihtoon liittyviin kysymyksiisi koskien esimerkiksi kohdemaita, aikatauluja, vaatimuksia, maksuja yms. sinua kiinnostavia aiheita.

Mikäli sinulla ei ole mitään kysyttävää, voit myös edetä suoraan hakemukseen. Saat hakemukseen linkin sähköpostitse – voit pyytää meiltä uuden linkin, jos et löydä hakemusta.

Täytä hakulomake

Täyttämällä hakulomakkeen varaat alustavasti paikan sinua kiinnostavassa kohdemaassa. Hakemuksen täyttämiseen kannattaa varata aikaa vähintään puolesta tunnista tuntiin. Hakemuksessa kysytään kysymyksiä terveydentilastasi, motivaatiostasi ja kouluarvosanoistasi. Hakemuksen liitteeksi tarvitset valokuvasi, ja kopion viimeisimmästä koulutodistuksestasi.

Osallistu haastatteluun

Kaikki hakemuksen lähettäneet haastatellaan. Haastattelija ottaa sinuun yhteyttä, ja voitte sopia yhdessä molemmille sopivan haastatteluajan. Mikäli sinuun ei olla yhteydessä hakemuksen jättämisen jälkeen, varmistathan meiltä, että hakemus on varmasti tullut perille!

Vaihto-oppilaat poseraamassa Tobati muistomerkin edessä
Vaihto-oppilas poseeraa sillalla sateenvarjo kädesssään Japanissa

Haastattelu kestää noin tunnin, ja se järjestetään yleensä etänä, mutta mahdollisuuksien mukaan haastattelu voidaan järjestää myös kasvotusten esimerkiksi YFU:n toimistolla, tai jossain lähelläsi sijaitsevassa kahvilassa.

Haastattelun tarkoituksena on tutustua sinuun tarkemmin, ja käydä läpi kiinnostuksen kohteitasi ja yleistä omaa motivaatiotasi lähteä vaihto-oppilaaksi. Haluamme myös varmistaa onko sinulla realistinen kuva siitä, mitä vaihto-oppilaana oleminen käytännössä tarkoittaa.

Haastattelussa esitettyihin kysymyksiin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, eikä sitä tarvitse jännittää. Haastattelu on käytännössä enemmän rento keskustelutuokio, jossa myös sinulla on mahdollisuus esittää kysymyksiä vaihtoon lähtöön liittyen.

3. HyväksymiNen vaihto-oppilaaksi

Hyväksymistieto

Saat tiedon siitä, onko sinut hyväksytty vaihto-oppilaaksi noin kahden viikon kuluessa haastattelusta.

Hyväksyminen vaihto-oppilaaksi tehdään hakulomakkeen ja haastattelun perusteella.

Hyväksymiseen vaikuttaa mm. oma motivaatiosi, koulumenestyksesi ja terveydentilasi. Lisäksi sinun tulee olla oikean ikäinen, lähtijöiden ikärajat vaihtelevat kohdemaittain, mutta pääsääntöisesti vaihtoon lähdetään 15-17-vuotiaana.


Lue lisää hyväksymiseen liittyvistä syistä.

Vaihto-oppilaat iloisina värikkääseen maaliin sotkeutuneina suorittamassa tehtävää

4. vahvistaminen

Vaihto-oppilaspaikan vahvistaminen

Vahvistat vaihto-oppilaspaikkasi allekirjoittamalla sinulle lähetetyn sopimuksen ja maksamalla vahvistusmaksun (800 € Euroopan maihin, 900 € Euroopan ulkopuolisiin maihin).

Vahvistamisen jälkeen

Maksaminen
Ohjelmamaksu laskutetaan neljässä tai viidessä erässä, koko vaihtovuosi tulee olla maksettuna ennen lähtöä.

Oppilaskansio
Saat tunnukset sähköiseen vaihto-oppilaskansioon, jonne alat täyttämään tietojasi. Oppilaskansion avulla sinulle etsitään esimerkiksi isäntäperhe ja koulupaikka.

Vaihto-oppilas vaeltamassa isäntäperheensä kanssa vuoristossa

5. Vaihdossa

Tyttöjen urheilu-joukkue poseeraamassa

Rokotukset
Eri kohdemaihin vaaditaan erilaisia rokotuksia. Sinun tulee ottaa puuttuvat rokotukset ennen lähtöäsi.

Vakuutus
Ennen vaihtoon lähtöä sinun tulee ottaa kattava vakuutus vaihtovuotta varten.

Valmennukset
Varsinaisen vaihtovuoden aloittaa toukokuun lähtövalmennus, joka kokoaa yhteen viikonlopuksi kaikki Suomesta lähtevät YFU:n vaihto-oppilaat. Vanhemmille järjestetään omat etävalmennukset.

Isäntäperhetiedot
isäntäperhetiedot tulevat lähtöä ennen kevään/kesän aikana.

YFU tukenasi koko vaihtosi ajan

Valmennukset
YFU:n vaihto-oppilaana osallistut vaihtosi aikana viiteen valmennukseen. Valmennuksien tarkoituksena on auttaa sinua ymmärtämään ja reflektoimaan vaihtoosi liittyviä erilaisia tunteita ja vaihteita. Valmennuksissa tärkeää on myös toisiin vaihto-oppilaisiin tutustuminen.

  1. Lähtövalmennus: Suomessa kaikille YFU:n vaihto-oppilaille.
  2. Saapumisvalmennus: maakohtaisesti joko alueellisesti tai kaikki vaihto-oppilaat kokoavana.
  3. Midari, “mid-year-orientation”: maakohtaisesti joko leirimäinen valmennus, tai alueellisesti / etänä.
  4. Endari, “end-of-year-orientation”: ennen kotiin paluuta järjestettävä valmennus.
  5. Kotiaiset: kotiin paluun jälkeen Suomessa järjestettävä kokoontuminen.
Vaihto-oppilas suppailemassa Brasiliassa m

Tukihenkilö
Jokaisella vaihto-oppilaalla on oma tukihenkilö. Tukihenkilön tehtävänä on tukea vaihto-oppilaan ja hänen isäntäperheensä jaksamista. Tukihenkilönä toimivat YFU:n kokeneet vapaaehtoiset, joilla on vuosien kokemus tukihenkilönä toimimisesta, ja YFU:n vapaaehtoistehtävistä.

Toimiston tuki
YFU:n toimistoilla työskentelee Councelor, joka auttaa hankalammissa tilanteissa vaihto-oppilaita ja heidän perheitään.

Hätäpuhelin 24/7
Vakavien, äkillisten tilanteiden varalta YFU:lla on käytössä 24/7 päivystävä hätäpuhelin.

6. Vaihdon jälkeen

Vaihto-oppilasvuoden jälkeen voit osallistua YFU:n vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoisena pääset oppimaan uutta, tutustumaan uusiin ihmisiin ja rakentamaan omaa kansainvälistä verkostoasi. YFU tarjoaa mielekästä vapaaehtoistoimintaa kaikenikäisille ympäri Suomen.

Tehtäviä voi tehdä oman aikataulun ja elämäntilanteen mukaan, samalla keräten arvokasta kokemusta työelämää varten – ja olla mukana merkityksellisessä työssä lisäämässä kansojen ja kulttuurien välistä ymmärrystä.

Vapaaehtoisena toimiminen kasvattaa rohkeutta toimia erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä, ja mahdollisesti tukee opintopolun valinnassa ja auttaa kertomaan työantajille aktiivisuudesta.

Ota huomioon

Hae vaihtoon hyvissä ajoin

Saamme YFU:n kohdemailta rajatun määrän vaihto-oppilaspaikkoja täytettäväksi. Täytämme nämä paikat hakujärjestyksessä. Suosituttujen kohdemaiden oppilaspaikat saattavat täyttyä jopa yli vuosi ennen vaihtovuoden alkua, joten jos haluat varmistaa pääsyn juuri haluamaasi maahan suosittelemme aloittamaan hakuprosessin hyvissä ajoin.

Joihinkin kohdemaihin saatamme saada kesken hakukauden ylimääräisiä paikkoja, tai hakuaikaa saatetaan jatkaa, joten kannattaa aina tarkistaa haluamasi kohdemaan tilanne vaikka hakisit myöhemmin!

Tarkista ikärajat ja muut vaatimukset

Vastaanottavien maiden YFU-järjestöt määrittävät minkä ikäisiä vaihto-oppilaita maahan otetaan vastaan. Ikärajoihin vaikuttavat esimerkiksi viisumivaatimukset ja koulupaikkojen saaminen vaihto-oppilaille. Nuori käy vaihdon aikana tavallista koulua, jolloin sopeutumisen ja ystävyyssuhteiden kannalta on tärkeää, että ikäero luokkakavereihin ei ole liian suuri.

Useimpiin maihin voi lähteä ilman aiempia kieliopintoja, mutta joissain kohdemaissa vaatimuksena on tietty määrä kieliopintoja ennen vaihdon alkua. Englanninkielisiin maihin hakevien tulee osallistua englannin kielen kokeeseen, ja kielitestejä järjestetään muihinkin kohdemaihin hakeville heidän kielitaidon tason määrittämiseksi.

Muut vaatimukset saattavat liittyä esimerkiksi allergioihin tai ruokavalioihin, jotkut kohdemaat eivät voi taata esimerkiksi isäntäperhettä vegaanista ruokavaliota noudattavalle. Monessa maassa lemmikit ovat hyvin yleisiä, joten allergisille saattaa olla vaikeampi löytää isäntäperhe.

Vaihtovuoteen liittyy aina monenlaisia tunteita, ja ahdistus tai syömishäiriöt saattavat puhjeta uudestaan, mikäli niiden hoito ei ole tasapainossa. Tämän vuoksi syömishäiriöön, masennukseen tai ahdistukseen liittyvän terapian päättymisestä on oltava noin kolme vuotta lähtöhetkellä.

Löydät täältä tarkemmat tiedot siitä, mitä vaihto-oppilailta edellytetään. Maakohtaiset ikärajat ja muut vaatimukset löydät erikseen jokaisen maan omilta esittelysivuilta.