Ranska

Australian ohjelmat lukuvuodelle 2024 ovat täynnä. Uusi hakukausi lukuvuoden 2025 ohjelmiin alkaa alkuvuodesta 2024.

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Ranskaan

  1. Käy katsomassa, ovatko kaikki ranskalaiset oikeasti petankkia pelaavia, patonki kainalossa ja baskeri päässä viipottavia ihmisiä. Vaihtovuoden aikana pääset kokemaan eri puolia Ranskasta, asut sitten kaupungissa tai maaseudulla.
  2. Ruoka. Ranskalaisen päivän kohokohtia ovat lounas ja päivällinen – niissä tiivistyvät kaikki olennainen elämässä eli rauhoittuminen hyvän ruoan parissa hyvässä seurassa. Lisäksi sinulla on mahdollisuus tutustua maailmankuuluun kahvila- ja leipomokulttuuriin!
  3. Opi kaunista ja laajasti maailmalla puhuttua ranskan kieltä! Vaihtovuoden aikana otat kielen haltuusi, ja se avaa sinulle valtavasti ovia tulevaisuudessa.
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaikaPaluu
YFULukuvuosi 2024-202530.6.2007-28.8.200910 500 €Elokuu 2024Kesäkuu 2025
YFUSyyslukukausi 202430.6.2007-28.8.20099 400 €Elokuu 2024
YFUKevätlukukausi 202530.6.2007-28.12.20099 900 €Tammikuu 2025Kesäkuu 2025

Millainen kielitaito minulla pitää olla?

Ranskaan vaihtoon lähteviltä vaaditaan vähintään kahden vuoden ranskan kielen opinnot.

Ranskaan vaihtoon hakevat tekevät myös kielitasotestin, joka tulee läpäistä. Jos testistä ei saa riittävästi pisteitä (A2), vaihto-oppilaan tulee osallistua YFU Ranskan järjestämälle 14 päivän Ranskan intensiivikielileirille ennen vaihdon alkua.

Leirin hinta on 1300 €.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Ranskalaiset koulut tarjoavat vapaaehtoisen lounaan koulun kanttiinissa. YFU ei voi vaatia isäntäperheitä maksamaan vaihto-oppilaan lounasta, joten vaihto-oppilaan on hyvä varautua tähän ylimääräiseen maksuun.

Vaihto-oppilaalle voidaan osoittaa koulupaikka yksityiskoulussa. Yksityiskoulujen hinta on arviolta 1500 € / kouluvuosi. Vaihto-oppilaalta ja perheeltä kysytään aina erikseen hyväksyntä yksityiskoulupaikan vastaanottamiseen.

Millainen kielileiri on?

Kahden viikon pituinen YFU Ranskan kielileiri järjestetään Lochessa ennen varsinaista saapumisvalmennusta. Leirillä on tarkoitus opetella intensiivisesti ranskaa (30 tuntia) ja ranskan kulttuuria.

Kieli- ja kulttuuriopintojen lisäksi vaihto-oppilaat pääsevät päiväretkelle tutustumaan johonkin Loiren laakson linnaan, osallistumaan erilaisiin hauskoihin aktiviteetteihin, alueella on uima-allas ja petanquekenttä – ja tutustumaan muihin vaihto-oppilaisiin.

YFU Ranskan sivut

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Ranskaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Ranskassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit ranskan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Ranskan YFU ja paikalliset vapaaehtoiset saattavat järjestää omakustanteisia retkiä ja matkoja.

Matkat ja retket

Koulunkäynti

Ranskan koulujärjestelmä koostuu kolmesta tasosta: école maternelle eli esikoulu on 3-6-vuotiaille lapsille, école élementaire eli ala-aste 6-11-vuotiaille lapsille, collège eli yläaste 11-15-vuotiaille ja lycée, lukio 15-18-vuotiaille. Ranskalainen koulujärjestelmä on hyvin vaativa, ja koulupäivät ovat paljon pidempiä kuin Suomessa. Monesti koulupäivä alkaa klo 8 aamulla, ja päättyy vasta illalla klo 17 tai 18 aikaan. Keskiviikkoisin iltapäivät ovat vapaat. Opetus ranskalaisissa kouluissa voi tuntua suomalaisista perinteiseltä. Opettajalla on iso auktoriteetti, ja opetustyyli perustuu hyvin paljon luennointiin, ja toistoihin ja ulkoa opetteluun. Vaihto-oppilaat opiskelevat lukiossa ja usein ainakin ranskaa, matematiikkaa, luonnontieteitä, historiaa ja maantiedettä, liikuntaa ja jotain vierasta kieltä.

Koulupäivän aikana opiskelijoilla on 1-2 tunnin mittainen lounastauko, jolloin moni nuori käy kotona syömässä, tai ostaa kahvilasta voileivän, sandwichin. Kouluissa on kanttiinit, joissa tarjotaan täysi ranskalainen lounas alkupaloineen, juustoineen ja jälkiruokineen.

Ranskalainen perhe-elämä

Vaihto-oppilaat asuvat yleensä pienissä 2000-10 000 asukkaan maalaiskaupungeissa, tai keskisuurissa 10 000 – 125 000 asukkaan kaupungeissa. Ranskalaisten päivärytmi toimii ruoka-aikojen mukaan. Aamupala on yleensä makea, kuppi kahvia, café au lait:ä tai kaakaota, ja pala patonkia, kroissant tai briochia hillolla. Koulu- ja työpäivät ovat pitkiä, mutta moni saattaa käydä kotona kesken työ- tai koulupäivän syömässä lounaan. Illalliselle kokoonnutaan riippuen siitä, missä päin Ranskaa perhe asuu, noin klo 19-21 aikaan. Lounaan ja illallisen välissä pienet lapset syövä välipalan, goûter:n, joka on yleensä jotain makeaa ja herkullista ranskalaisen leipäkaupan, boulangerien, tiskiltä. Aikuisille välipala ei ole tarkoitettu, koska ranskalainen ajattelee, ettei aterioiden välissä ole hyvä napostella. Illallinen on tärkeä koko perheen yhteinen hetki, jolloin keskustellaan päivän tapahtumista ja ollaan yhdessä. Koululaisilla menee niin paljon aikaa koulupäivään ja läksyihin, joten arkisin on harvoin aikaa tavata kavereita. Kavereita tavataan keskiviikkoiltapäivisin ja viikonloppuisin.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita