Unkari

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Unkariin

  1. Musiikki. Unkarilla on vahvat musiikkiperinteet, ja musiikin opetus maassa on erittäin korkeatasoista. Jos musiikki on elämäsi, voit hakea erityiseen musiikkiohjelmaan. Jos taas musiikki on sinulle leppoisampi harrastus, voit valita tavallisen vaihto-oppilasvuoden ja opiskella iltapäivisin paikallisessa musiikkiopistossa.
  2. Unkari on paitsi kieleltään myös kulttuuriltaan sukulaiskansamme. Vaihto-oppilaat yleensä kokevat maan pian omakseen. Koska Unkari on lähellä, niin ovat uudet ystäväsikin kotiinpaluun jälkeen.
  3. Unkari on mainio valinta, mikäli kaipaat historiaa, kulttuuria ja kauneutta etkä halua lähteä sinne, minne monet muutkin. Unkarin kielen osaajana myös erotut eduksesi.
Ohjelman pituuslukuvuosi
Erikoisohjelmat
Ikäraja30.7.2007-30.7.2010
Lähtötammikuu 2025
Paluukesäkuu 2025
Hinta8 200 €
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Erikoisohjelmat
Ikäraja30.7.2007-30.7.2010
Lähtötammikuu 2025
Paluumaaliskuu 2025
Hintakysy lisää
Ohjelman pituuslukuvuosi
Erikoisohjelmat
Ikäraja1.1.2008 – 31.12.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluukesäkuu 2026
Hinta8 700 €
Ohjelman pituuslukukausi
Erikoisohjelmat
Ikäraja1.1.2008-31.12.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2026
Hinta8 200 €
Ohjelman pituuslyhytohjelma
Erikoisohjelmat
Ikäraja1.1.2008-31.12.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluumarraskuu 2025
Hinta7 700 €
Ohjelman pituuslukuvuosi
Erikoisohjelmatmusiikki-, urheilu, steiner- ja kaksikielinen ohjelma
Ikäraja1.1.2008 – 31.12.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluukesäkuu 2026
Hinta9 000 €
Ohjelman pituuslukukausi
Erikoisohjelmatmusiikki-, urheilu, steiner- ja kaksikielinen ohjelma
Ikäraja1.1.2008 – 31.12.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2026
Hinta8 700 €

Hyvä tietää

Kielitaito

Unkariin hakevien ei tarvitse osata etukäteen unkaria. Vaihtovuoden alku kuitenkin helpottuu, jos kielen alkeet ovat jo hallussa. On hyvä tietää, että koulua käydään unkariksi (paitsi kaksikielisessä ohjelmassa). Vaihtovuoden hintaan sisältyy unkarin kielen kurssi vaihtovuoden aluksi, ja kuukausittaiset etätunnit vaihtovuoden aikana.

Kaikkien Unkariin menevien vaihto-oppilaiden tulee olla lukenut englantia vähintään neljä vuotta etukäteen.

erityisruokavalio

erikoisohjelmat: musiikkiohjelma

Unkarin musiikkiohjelmassa on mahdollista opiskella musiikkia korkealla tasolla.

Ohjelma on tarkoitettu nuorille, jotka harkitsevat ammattimuusikon uraa, ja ovat valmiita opiskelemaan soittamista / laulamista vaativalla tasolla.

Ohjelmaan haetaan lähettämällä video tai nauhoite, sekä motivaatiokirje.

erikoisohjelmat: urheilu-, steiner- ja kaksikielinen ohjelma

Unkarissa on musiikkiohjelman lisäksi mahdollista hakea urheiluohjelmaan, kaksikieliseen ohjelmaan tai Waldorf -ohjelmaan.

Urheiluohjelmassa Unkarin YFU auttaa vaihto-oppilasta löytämään sopivan seuran, jossa harrastuksen jatkaminen vaihto-oppilaan omalla tasolla on mahdollista.

Kaksikielisessä ohjelmassa vaihto-oppilas opiskelee kansainvälisessä yksityiskoulussa , Waldorf -ohjelmassa paikallisessa Steinerlukiossa.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Unkariin elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa, lukukausiohjelmassa Suomeen palataan tammikuussa. Noin viikon kuluttua Unkariin saapumisesta osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit unkarin kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Unkarin YFU saattaa järjestää retkiä lähiseuduille. Yleensä on tehty myös omakustanteinen matka Prahaan, Wieniin, Venetsiaan tai Budapestiin sekä päiväretki Budapestin kauniiseen parlamenttiin.

YFU Unkarin sivut

Miltä vaihtovuosi Unkarissa näyttää?

Koulunkäynti

Vaihto-oppilaat käyvät Unkarissa joko ammattikoulua tai lukiota.

Ammattikoulut (Szakgimnázium) ovat sekoitus yleistä opiskelua ja ammattiin liittyvää harjoittelua. Ammattikouluissa opiskellaan neljä vuotta, ja valmistumisen jälkeen nuori jatkaa opiskelua korkeakoulussa tai siirtyy suoraan työelämään harjoittamaan oppimaansa ammattia. Musiikkiohjelmassa opiskelevat vaihto-oppilaat käyvät ammattikoulua.

Lukioissa (Gimnázium) opiskellaan akateemisia aineita. Unkarissa lukio aloitetaan jo 10, 12 tai 14 -vuotiaana. Gimnáziumissa ei opita tiettyä ammattia, vaan suomalaisen lukion tapaan yleisiä akateemisia aineita, kuten historiaa, kirjallisuutta, matematiikkaa, fysiikkaa, kemiaa, biologiaa, maantiedettä, kieliä, musiikkia, liikuntaa ja taide-aineita.

Tyypillinen koulupäivä alkaa klo 8:00 aamulla, ja koulutunteja on n. 6 päivässä. Oppitunnin pituus on 45 minuuttia, ja tuntien välissä on aina 10 minuutin välitunti.

Musiikkiohjelma

Unkari on tunnettu klassisesta musiikista. Unkarilaisia tunnettuja säveltäjiä ovat mm. Franz Liszt, Zoltán Kodály ja Béla Bartók. Maassa tarjotaan hyvin korkeatasoista musiikin opetusta. Musiikkiohjelmaan osallistuvat vaihto-oppilaat opiskelevat musiikkia korkeatasoisissa musiikkiammattikouluissa. Näissä kouluissa opiskellaan yleisten oppiaineiden lisäksi musiikin teoriaa, kamarimusiikkia, musiikin historiaa, kuoroa, orkesteria jne. Sen lisäksi jokainen nuori opettelee omaa instrumenttia tai laulamista oman opettajan kanssa. Tämä ohjelma voi olla alkusysäys ammattimuusikon uralle.

Lue esite musiikkiohjelmasta

“Going on exchange with the YFU music program in Hungary was one of the best decisions in my life. It didn’t just lay the foundation of my careeras a violonist but it was also a wonderful and incredible adventure. I recommend this program to everyone who wants to be a professional musician but also to all wh wants to devote themselves to music for one year.”

Silvan, Sveitsi

Urheiluohjelma

Pienestä koostaan huolimatta Unkari on tällä hetkellä maailman kahdeksanneksi paras olympiamitallitilastoissa. Unkarissa ollaan erityisen menestyneitä erilaisissa vesiurheilulajeissa kuten soutaminen, uinti ja vesipoolo. Urheilulajeja on muitakin: käsipallo, miekkailu, painonnosto ja tennis, tai jalkapallo tai ratsastus ovat unkarilaisten suosikkeja. Myös muiden lajien harrastaminen on mahdollista. Käyt normaalisti lukiota, mutta jatkat harrastustasi omalla tasollasi vapaa-ajallasi. Harjoitusten määrä riippuu urheilulajista ja omasta tasostasi, autamme sinua löytämään sinun tarpeisiisi sopivan seuran. Harrastuskulut eivät sisälly ohjelman hintaan.

Lue esite urheiluohjelmasta

Kansainvälinen ohjelma

Kaksikielisessä (englanti-unkari) ohjelmassa vaihto-oppilas opiskelee kansainvälisessä yksityisessä lukiossa Budapestissa, mutta asuu muuten normaalisti isäntäperheen luona. Vaihto-oppilaat opiskelevat Orchidea International Schoolissa enimmäkseen englanniksi, ja osallistuvat “unkari vieraana kielenä” kurssille. Kaksikielinen ohjelma on hyvä mahdollisuus tutustua Euroopan keskellä olevaan Unkariin, mutta opiskella englanniksi ja tutustua moniin kansainvälisiin nuoriin. Yksityiskoulun hinta ei sisälly ohjelmahintaan. Lukuvuonna 2023-2024 hinta oli 3 120 000 HUF koko vuodelta, hintaan sisältyi lämmin lounas. Hinta ei sisällä koulun jälkeisiä harrastuksia, koulun retkiä tai kirjoja.

Lue esite kansainvälisestä ohjelmasta

Unkarilainen perhe-elämä

Unkarilaiset ovat perhekeskeisiä, ja isovanhemmilla on iso merkitys lastenlasten elämässä. Vapaa-aika vietetään perheen kesken, usein ruuan parissa. Unkarilaiset tykkäävät syödä yhdessä. Lomat ja perhejuhlat liittyvät yleensä jollain tavalla yhdessä syömiseen, ja ruokaa on runsaasti kaikille. Unkarilaisia erikoisuuksia ovat gulassi-keitto, paistettu “lángos” ja ulkomaalaisten suosikki “kürtóskalács”. Unkari on maailmankuulu paprikajauheen tuottaja, ja se onkin unkarilaisen keittiön pääainesosa.

Unkarilaisten arkiaikataulu muistuttaa suomalaisten päivärytmiä, koulu- ja työpäivän jälkeen siirrytään harrastuksien pariin. Lounas on päivän pääateria, ja illallinen syödään yleensä yhdessä koko perheen kesken klo 19-21 välillä.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita