Viro

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Viroon

  1. Viro on monelle suomalaiselle tuttu matkakohde, mutta harva meistä voi sanoa tietävänsä paljoakaan tämän pienen Baltian maan kansasta ja historiasta. Vaihto-oppilaana pääset tutustumaan paikallisten ihmisten arkeen, koulupäivään ja harrastuksiin. Saat ystäviä sukulaiskansastamme!
  2. Opit rakastamaan virolaisia herkkuja sekä puhumaan kieltä, joka muistuttaa paljon suomea.
  3. Jos olet kiinnostunut musiikista, elokuvataiteesta tai luonnosta ja ulkoilma-aktiviteeteista, Viron YFU järjestää nimenomaan näihin teemoihin liittyviä erityisohjelmia.
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja31.8.2006-31.8.2009
Lähtöelokuu 2025
Paluuheinäkuu 2026
Hinta8 400 €
Ohjelman pituuslukuvuosi
Erikoisohjelmattaide, media, musiikki, luonto, urheilu, informatiikka
Ikäraja15.8.2007 – 15.8.2009
Lähtöelokuu 2025
Paluuheinäkuu 2026
Hinta8 900 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja15.8.2007 – 15.8.2009
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2026
Hinta8 400 €

Hyvä tietää:

kielitaito

Vaihto-oppilaan ei tarvitse osata viroa etukäteen, mutta hänen tulee osallistua kielikurssille, jonka hinta on arviolta 100 €.

Englanninkielen tason tulee olla tasoa A2, mikä tarkoittaa normaalia kielitaitoa. Erillisessä kielikokeessa ei tarvitse käydä, vaan englannin opettajan todistus riittää.

Erityisruokavaliot

Kasvissyöjät voidaan hyväksyä ohjelmaan.

Mikäli olet vegaani, meidän tulee kysyä Argentiinan YFU:lta mahdollisuudesta löytää sinulle sopiva isäntäperhe tapauskohtaisesti.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Erikoisohjelmat

Virossa on tarjolla erilaisia erikoisohjelmia. Vaihto-oppilas voi hakea taide-, elokuva- ja media-, musiikki-, luonto-, urheilu- ja informatiikkaohjelmiin. Näihin ohjelmiin on rajattu määrä paikkoja, ja niihin on jokaiseen omat hakukriteerit. Jos olet kiinnostunut erikoisohjelmista, voit kysyä meiltä lisää tietoa!

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Viroon elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Virossa osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit viron kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Viron YFU järjestää myös muuta ohjelmaa, kuten omakustanteisia matkoja Etelä-Viroon, Narvaan ja Latviaan.

YFU Viron sivut

Koulunkäynti

Viron koulujärjestelmä muistuttaa Suomen koulujärjestelmää. Koulu aloitetaan 7-vuotiaana, ja koulussa opiskellaan ala- ja yläasteella 9 vuotta, jonka jälkeen suurin osa valitsee lukion. Koulupäivät alkavat yleensä kahdeksalta, ja päivät koostuvat 6-8 oppitunnista. Kouluissa tarjotaan lämmin lounas. Opettajat odotaavat vaihto-oppilaan käyvän koulua. Koulu onkin hyvä paikka oppia viroa. Koulussa pääsee myös parhaiten kiinni samanikäisten virolaisten nuorten kulttuuriin ja elämään.

Virolainen perhe-elämä

Avioerot ovat yleisiä Virossa, joten voi olla, että isäntäperheenä on yhden vanhemman perhe. Perhe voi asua isommassa kaupungissa, kuten Tallinnassa tai Tartossa, tai maaseudulla tai jollain isommalla saarella. Virolaiset ovat hyvin itsenäisiä, ja nuoret sopivat omia menojaan varhaisessa iässä -kuten Suomessakin. Perheet tekevät kuitenkin asioita mielellään yhdessä, erityisesti viikonloppuisin tai koulujen loma-aikoina. Yhteistä tekemistä on esimerkiksi pienet retket tai saunassa käynti.

Aamiaiseksi Virossa nautitaan usein kahvia ja voileipiä, tai puuroa tai mysliä. Koulussa syödään lämmin lounas. Koska virolaisten elämä on hyvin kiireistä, on mahdollista, etteivät perheet syö yhdessä illallista, vaan jokainen syö jotain silloin kun on nälkä. Perinteinen ruoka on terveellistä, mutta ei aina kaikista herkullisinta. Virossa syödään paljon maitotuotteita päivittäin.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita