Tšekki

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Tšekkiin

  1. Kauniista maasta löytyy paljon mukavia yllätyksiä. Tiesitkö, että Tšekissä on yli kaksi tuhatta linnaa ja että Prahan linna on maailman suurin?
  2. Tšekin kielen osaajana erotut eduksesi!
  3. Kansallisurheilulaji jääkiekko tempaa sinutkin mukaansa joko jäälle tai kiekkokatsomoon. Ja ilouutinen sinulle, joka pidät luonnossa liikkumisesta: monet tšekkiläiset perheet suorastaan rakastavat sienestämistä.
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja31.7.2006-29.11.2009
Lähtötammikuu 2025
Paluuheinäkuu 2025
Hinta8 900 €
Ohjelman pituuslukuvuosi
Ikäraja30.1.2007-30.7.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluuheinäkuu 2026
Hinta9 400 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja30.1.2006 – 30.7.2009
Lähtöelokuu 2025
Paluutammikuu 2026
Hinta8 900 €
Ohjelman pituuslukuvuosi
Erikoisohjelmatmusiikki-, kaksikielinen- ja urheiluohjelma.
Ikäraja30.1.2006 – 30.7.2009
Lähtöelokuu 2025
Paluuheinäkuu 2026
Hintakysy lisää

Hyvä tietää

Kielitaito

Tšekkiin voi hakea osaamatta tšekin kieltä. Vaihtoaika kuitenkin helpottuu, kun jos tšekin alkeet on hallussa ennen vaihtoon lähtöä.

Tšekeissä osallistutaan kolmen ensimmäisen vaihtokuukauden aikana 1-2 kertaa viikossa kielikurssille.

Erityisruokavaliot

Erikoisohjelmat

Tšekeissä on mahdollista osallistua erilaisiin erikoisohjelmiin. Tarjolla on mm. musiikkiohjelma, kaksikielinen ohjelma (tšekki-englanti tai tšekki-espanja) ja urheiluohjelma.

Näihin lisämaksullisiin ohjelmiin on rajallinen määrä paikkoja.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Tšekkiin elokuussa ja palaat Suomeen kesäkuussa. Tšekissä osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit tšekin kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset puolivuosivalmennukseen, joka on samalla hiihtoleiri vuoristossa, ja vuoden lopussa vielä kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Tšekin YFU saattaa järjestää alueellasi myös muita aktiviteetteja, kuten matkat Krakovaan ja Prahaan. Matkat eivät sisälly vaihto-oppilasvuoden hintaan.

YFU Tsekin sivut

Koulunkäynti

Tšekkiläiseen koulusysteemiin kuuluu yhdeksän vuotta pakollista peruskoulua, neljä vuotta lukiota ja useampia vaihtoehtoja jatko-opintoihin. Kouluissa opiskellaan vieraista kielistä enimmäkseen englantia, saksaa, espanjaa, ranskaa tai venäjää. Koulupäivä alkaa klo 8:00 aamulla ja päättyy klo 16:00. Luokissa on n. 25-30 oppilasta. Kouluissa ei ole käytössä koulupukuja, vaan pukeutuminen on melko vapaata. Koulut alkavat syyskuun alussa.

Vaihto-oppilaat käyvät yleesä lukiota “Gymnázium”, jossa opiskellaan yleisiä akateemisia aineita kuten matematiikkaa, biologiaa, historiaa, kieliä ja kirjallisuutta.

Musiikkiohjelma

Vaihto-oppilas opiskelee tavallisessa lukiossa, mutta käy lisäksi iltapäivisin “Basic school of arts” -nimisessä taideopetuksessa. Vaihto-oppilaat käyvät oman instrumentin tunneilla, ja lisäksi osallistuvat kamarimusiikki- ja musiikin teorian opintohin. Opetus ei ole konservatorion tasoa, mutta hyvin korkeatasoista ja vaativaa.

Musiikkiohjelmaan haetaan mukaan lähettämällä oman soitonopettajan tai musiikin opettajan suosituskirje, ja 2-3 kappaleen nauhoitus tai video.

Kaksikielinen ohjelma

Vaihto-oppilas opiskelee kansainvälisessä lukiossa, missä tunnit pidetään englanniksi. Vaihto-ohjelman hintaan sisältyy koulumaksu. Hintaan ei sisälly koulukirjat eikä koulun järjestämät matkat. Ohjelmaan hakevien tulee osallistua englanninkielen tasoa mittaavaan ELTIS-testiin.

Ammattikoulu

Vaihto-oppilas voi hakea tsekkiläiseen ammattikouluun, ja valita jonkun seuraavista pääaineista: design, taide, media, sosiaalityö, tekniikka, IT tai kädentaidot. Oppikirjat eivät sisälly vaihdon hintaan.

Urheiluohjelma

Vaihto-oppilaat, jotka haluavat jatkaa omaa urheiluharrastustaan voivat hakea urheiluohjelmaan. Mahdollisia urheilulajeja on esimerkiksi jalkapallo, yleisurheilu tai tennis. Muutkin urheilulajit voivat olla mahdollisia tapauskohtaisesti.

Tšekkiläinen perhe-elämä

Suurinosa perheistä on kahden vanhemman perheitä, tai yksinhuoltajaperheitä. Joskus isovanhemmat asuvat samassa taloudessa. Yleensä perheen molemmat vanhemmat käyvät töissä. Ateriat syödään joko perheen kesken, tai itsekseen riippuen perheen aikatauluista. Keskiluokkaisissa perheissä esimerkiksi siivouksessa auttavat kotiapulaiset ovat tavallisia. Suurimmalla osalla on lemmikkejä, ja kissoja ja koiria pidetään perheenjäseninä. Kännykän selailua perheajalla pidetään epäkohteliaana käytöksenä.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita