Itävalta

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Itävaltaan

  1. Alpit. Korkeimmat vuorenhuiput nousevat miltei neljään kilometriin, ja maisemat ovat henkeäsalpaavat.
  2. Sydämelliset ihmiset, joiden parissa opit saksan kieltä, todennäköisesti paikallisella murteella höystettynä. Saksasta on sinulle varmasti hyötyä tulevaisuudessa.
  3. Itävallassa on syntynyt suuri joukko muusikoita ja taiteilijoita alppilajien mestareista puhumattakaan. Tässä muutamia itävaltalaisia nimiä historiankirjoista: Mozart, Haydn, Strauss, Freud ja tietysti Arnold Schwarzenegger.
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja31.8.2007-30.4.2010
Lähtöhelmikuu 2025
Paluuheinäkuu 2025
Hinta10 100 €
Ohjelman pituuslukuvuosi
Ikäraja28.2.2008-30.8.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluuheinäkuu 2026
Hinta10 600 €
Ohjelman pituuslukukausi
Ikäraja28.2.2008-30.8.2010
Lähtöelokuu 2025
Paluuhelmikuu 2026
Hinta10 100 €

Hyvä tietää

Kielitaito

Itävaltaan hakevan saksankielentaidon tulee olla vähintään perustasolla (A2). Jos kielitaito on huonompi, vaihto-oppilas osallistuu saksan kielen kurssille saavuttuaan Itävaltaan.

YFU Itävallan sivut

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lähdet Itävaltaan syyskuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Itävallassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen kolmepäiväiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit saksan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Itävallan YFU järjestää alueellasi myös muita aktiviteetteja ja mahdollisesti matkoja tai laskettelureissuja, jotka eivät sisälly vaihto-oppilasvuoden hintaan.

Koulunkäynti

Itävallassa on erinomainen julkinen koulusysteemi. Kouluvelvollisuus alkaa 6-vuotiaana, ja jatkuu yhdeksän kouluvuoden ajan. Sen jälkeen kun koululainen on käynyt alakoulu neljä vuotta, hän valitsee 10-vuotiaana kahden linjan väliltä: yläaste eli Hauptschule tai yleinen perusopetus eli allgemeinbildende höhere Schule, AHS.

Vaihto-oppilaat opiskelevat yleensä lukiossa, Gymnasiumissa, jossa akateemiset odotukset opiskelijoille ovat melko korkealla. Hyvin harvoin vaihto-oppilaalle voidaan ehdottaa paikkaa yksityiskoulussa. Yksityiskouluihin liittyvistä koulumaksuista keskustellaan aina nuoren huoltajien kanssa erikseen, samoin koulupaikan hyväksymisestä.

Itävaltalainen perhe-elämä

Itävallan murre saattaa poiketa paljon yleis-saksasta. Kirjakieltä puhutaan kouluissa, mutta isäntäperheessä puhutaan luultavasti alueellista murretta. Itävaltalaiset isäntäperheet odottavat vaihto-oppilaan osallistuvan perhe-elämään, ja keskustelevan aktiivisesti muiden perheenjäsenten kanssa aamiaisella, lounaalla tai illallisella, kysyen heiltä päivän kuulumisia. Vaihto-oppilailta odotetaan yleistä huomaavaisuutta ja kohteliasta käytöstä.

Isäntäperheet asuvat tyypillisesti pienemmillä paikkakunnilla tai syrjäisemmillä alueilla. Koulumatkat voivat kestää jopa 1-1,5 tuntia bussilla tai junalla, mikäli perhe asuu kauempana keskuksista.

On yleistä, että perheen vanhemmat työskentelevät, usein etenkin lapsiperheissä toinen vanhemmista tekee kuitenkin lyhennettyä työaikaa.

Monella perheellä on lemmikkejä.

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-leiristä

Lisää artikkeleita