Itävalta

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Itävaltaan

1. Alpit, Alpit ja Alpit. Korkeimmat vuorenhuiput nousevat miltei neljään kilometriin, joten maisemat ovat henkeäsalpaavat.
2. Sydämelliset ihmiset, joiden parissa opit saksan kielen. Todennäköisesti paikallisella murteella höystettynä. Joka tapauksessa saksasta on sinulle varmasti hyötyä tulevaisuudessa, ja sen oppiminen on hauskaa!
3. Itävallassa on syntynyt suuri joukko muusikoita ja taitelijoita, alppilajien mestareista puhumattakaan. Muutamia itävaltalaisia historiankirjoihin kaiverrettuja nimiä ovat mm. Mozart, Haydn, Strauss, Freud ja tietysti Arnold Schwarzenegger.

itävalta

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Saavut Itävaltaan syyskuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Itävaltaan saapumisesi jälkeen osallistut hauskaan ja hyödylliseen kolmepäiväiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit kieltä ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana alueesi vapaaehtoiset järjestävät myös muita aktiviteetteja. Itävallan YFU saattaa järjestää myös matkoja tai laskettelureissuja, jotka eivät sisälly vaihto-oppilasvuoden hintaan.

YFU Itävallan sivut

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-seminaarin sivuilta

Katso YES Aftermovie 2019

 

Ensimmäisinä päivinä en ymmärtänyt opettajia melkein ollenkaan. Musiikinopettaja puhuu voimakkaalla murteella (tulee kuulemma vuorilta), ja biologian opettaja yritti puhua Hoch-Deutschea mutta oli kuulemma liian haastavaa. Yli kuukauden jälkeen ymmärrän opettajia kuitenkin jo todella paljon paremmin. En ota koulusta paineita, vaikka opiskelen kunnolla. Pyrin oppimaan kieltä ja saamaan unohtumattomia kokemuksia. Kavereiden ja perheen kanssa olen tutustunut kaupunkiin ja lähialueisiin mm. vaeltamalla vuorilla.

Aina kun energiaa löytyy teen jotain uutta ja hauskaa. Sillä välttää koti-ikävän, koska ei ehdi ajatella kotia Suomessa. Vaikka vuosi kuulostaa pitkältä ajalta, se ei ole! Suosittelen vaihtoa kaikille, koska silloin itsenäistyy, oppii kieltä ja alkaa arvostamaan pieniäkin asioita Suomessa.

-Katariina, Itävalta

quote_study_abroad_small

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Servus! Koulu kuuluu jokaisen vaihto-oppilaan arkeen. Käyn BRG Steyr nimistä koulua. Oon mun host-siskon kanssa 7.-luokalla (toiseksi viimeinen luokka). Gymnasiumin 1. luokka alkaa noin 10-vuotiaana. Luokalla on kaksi ryhmää: luonnontiede- ja geometriapainotus. Mä oon luonnontiedepainotuksella eli biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa on enemmän. Koulupäivät alkavat klo 7.40 ja loppuvat tyypillisesti klo 13.15. Tunnit ovat 50 min mittaisia. Ne tuntuvat lyhyiltä, koska olen tottunut 90 min tunteihin. Päivät loppuvat aikaisemmin, ja koulussa ei ole lounasta. Lounaan voi tilata aamupäivällä, jos haluaa. Se maksaa 4,50-5 € eikä ole erityisen hyvää. Kaikilla on mukana Jause (välipala). Mulla on aina leipää ja ohessa hedelmä, patukka tai jotain muuta näppärää. 🥪 Opiskelen kaikkia normi aineita, ja niihin ei voi vaikuttaa (mm. saksa, englanti, matikka,…). Muilla luokkalaisilla on parina iltapäivänä valinnaisaineita. Niitä mulla ei ole eli mun lukujärjestys on vähän kevennetty. Muutama fakta: – Opettajille puhuttaessa sanotaan Frau/Herr Professor ja teititellään. – Tekniikka ei ole yhtä kehittynyt kuin Suomessa. Opettajat kirjoittavat liitutaululle, ja joka luokassa ei ole videotykkiä. Luokissa missä on, kuva heijastuu liian ylös (niska kipeytyy). – Tietokoneluokan tietokoneet ovat valtavia laatikoita. – Kukaan ei kirjoita lyijykynällä vaan mustekynällä. Mä oon siis vähän outo, kun kirjoitan muistiinpanot lyijykynällä. 😶 – Koulussa ei myöskään saa käyttää puhelinta, vaikka moni sitä käyttääkin. Yhden kerran opettaja tuli välitunnilla luokkaan ja otti oppilaan puhelimen. Sen voi hakea iltapäivällä kansliasta. Ensimmäisinä päivinä en ymmärtänyt opettajia melkein ollenkaan. Musiikinopettaja puhuu voimakkaalla murteella (tulee kuulemma vuorilta), ja biologian opettaja yritti puhua Hoch-Deutschea mutta oli kuulemma liian haastavaa🙄. Yli kuukauden jälkeen ymmärrän opettajia kuitenkin jo todella paljon paremmin. Teen kaikki läksyt ja osallistun kuulusteluihin (osa menee nollille mutta osasta saan pisteitä). En ota koulusta paineita, vaikka opiskelen kunnolla. Pyrin oppimaan kieltä ja saamaan unohtumattomia kokemuksia. #yfu #yfufinland #vaihtooppilas

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

Ohjelmahinnat >>
Ikäraja

Lukuvuosi 2022-23: hakijan tulee olla syntynyt 28.2.2005 - 31.12.2007 välisenä aikana.

Vaatimukset

Itävaltaan voi lähteä ilman saksan kielen taitoa, mutta näitä paikkoja on rajoitetusti. Jos et ole opiskellut saksaa vähintään vuoden ajan, sinun tulee osallistua kielikurssille heti vaihdon alussa. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.