Australia

Australian ohjelmat lukuvuodelle 2024 ovat täynnä. Uusi hakukausi lukuvuoden 2025 ohjelmiin alkaa alkuvuodesta 2024.

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Australiaan

  1. Pääset asumaan 15 000 km päähän Suomesta, täysin toiselle puolelle maailmaa. Kaukaisesta sijainnista huolimatta Australiaan saattaa olla hyvin helppo sujahtaa asumaan ihmisten avoimuuden ja länsimaalaisen kulttuurin ansiosta.
  2. Rento elämäntapa, erilaiset aksentit, aurinko ja ulkoilumahdollisuudet hurmaavat suomalaiset vuodesta toiseen. Pääset tutustumaan uusiin urheilulajeihin, kuten australialaiseen jalkapalloon, rugbyyn tai krikettiin. Kesäkaudella camping, piknikit ja barbequet tulevat tutuiksi samoin kuin kahvityypit long black ja flat white. Lisäksi sinulla on tilaisuus oppia Australian alkuperäiskulttuureista.
  3. Upea luonto tarjoaa elämyksiä. Rannat, sademetsät, puoliaavikot ja suurkaupungit odottavat sinua, puhumattakaan eläimistä, joihin et törmää missään muualla!
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaika
YFULukuvuosi20.1.2007-20.1.200917 100 €Tammikuu 2024
YFUKevätlukukausi20.1.2007-20.1.200914 100 €Tammikuu 2024
YFULukuvuosi6.7.2007-6.7.200917 100 €Heinäkuu 2024
YFUSyyslukukausi6.7.2007-6.7.200914 100 €Heinäkuu 2024

Minkälainen kielitaito minulla pitää olla?

Australiaan lähtevien vaihto-oppilaiden englannin kielen taidon tulee olla hyvää tasoa (intermediate), mikä tarkoittaa, että ymmärrät yleistä puhetta ja pystyt käymään normaalia keskustelua englanniksi vaivattomasti. Australiaan hakevat osallistuvat etänä järjestettävään ELTIS-kielitestiin, josta on saatava hyväksyttävä tulos. YFU Australia voi järjestää lyhyen etätapaamisen vaihto-oppilaan kanssa, jos riittävästä kielitaidosta ollaan epävarmoja.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Jos olet kasvissyöjä, sinun tulisi suostua syömään vaihtosi aikana ainakin kalaa, maitotuotteita ja kananmunia, ja olla valmis laittamaan oma kasvisruokasi, jos isäntäperhe pyytää.

Sinun on myös oltava valmis siihen, että isäntäperheesi mitä luultavimmin syö lihaa.

Mitä kouluun liittyviä lisäkuluja voi olla?

Australian ohjelmahintaan ei kuulu pakolliset koulujen hallinnolliset kulut (n. $300-$500 AUD vuosiohjelmassa), jotka maksetaan suoraan koululle. Vaihto-oppilaat voivat myös joutua ostamaan koulupuvun jos sellainen on koulussa käytössä.
Sen lisäksi ylimääräisiä koulukuluja voi tulla pakollisista kouluaineisiin liittyvistä maksuista, jotka riippuvat valittavista kouluaineista, ja koulukirjojen ostamisesta tai vuokraamisesta.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

Lähdet heinäkuussa noin 10 kuukaudeksi Australiaan valintasi mukaan. Voit lähteä myös vain lukukaudeksi. Osallistut YFU:n hauskoihin ja hyödyllisiin valmennuksiin niin Suomessa kuin Australiassa.

Asut isäntäperheessä, käyt koulua, saat uusia ystäviä ja vahvistat englannin kielen taitoasi. Koulussa saatat päästä opiskelemaan aineita, joita Suomessa ei ole tarjolla, kuten surffausta. Myös koulupuku tulee sinulle tutuksi, ja sitä käytetään helteelläkin.

Australiassa vietät kesälomaa silloin, kun Suomessa on talvi. Saatat viettää joulun hyvin kesäisissä merkeissä. Lukuvuoden aikana voit osallistua paikallisen YFU:n järjestämälle omakustanteiselle matkalle, jolla pääset näkemään enemmän Australiaa. Matkat ovat yleensä koulujen loma-aikoina. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.

YFU Australian sivut

Koulunkäynti

Australialainen kouluvuosi alkaa tammikuun lopussa tai helmikuun alussa ja loppuu marraskuussa. Vuosi on jaettu neljään, noin kymmene viikon osaan, joiden välissä on aina kahden viikon loma. Koulupäivä alkaa yleensä klo 8.30 ja loppuu klo 15.30. Suurin osa koulutöistä tapahtuu ryhmätöinä, joita opettajat valvovat. Vietät keskipäivän pidemmän välitunnin koulun pihalla luokkakavereidesi kanssa. Suurimmassa osassa kouluja ei ole omaa ruokalaa, joten opiskelijat tuovat omat eväänsä kouluun tai käyvät ostamassa jotain välipalaa, ja syövät ne koulun pihalla yhdessä.

Australiassa kouluilla on vain hyvin harvoin jotain harrastusmahdollisuuksia. Jos haluat siis harrastaa jotain ota yhteyttä paikallisiin seuroihin ja kerhoihin. Voit harrastaa esimerkiksi rugbyä, jalkapalloa tai krikettiä, ja myös tennistä, pyöräilyä, vesiurheilua tai jääkiekkoa.

Australialainen perhe-elämä

Aurtralia on hyvin monikulttuurinen maa, jossa on maahanmuuttajia yli 200 maasta, joten tyypillistä australialaista isäntäperhettä on hyvin vaikea kuvailla. Päivä Australiassa alkaa normaalisti kevyellä aamiaisella, jonka jälkeen jokainen perheenjäsen aloittaa oman päivänsä. Moni australialainen työskentelee puolipäiväisesti tai osa-aikaisesti. Sinä menet kouluun, joka kestää iltapäivään asti. Illalla syöt illallisen isäntäperheesi kanssa – yhteinen ruokahetki on tärkeä suurimmalle osalle perheitä. Silloin perhe istuu yhdessä alas ja käy läpi päivän asioita. Iso osa australialaisista huolehtii luonnosta ja ympäristöasioista. Esimerkiksi moni on lyhentänyt suihkut kolmeen minuuttiin, jotta vettä ei tuhlaantuisi.

Similar Posts