vaihto-oppilaaksi hyväksyminen

Vaihto-oppilaaksi voi lähteä lukiossa tai ammattikoulussa opiskeleva tai peruskoulun vastikään päättänyt nuori. Yleensä vaihtoon lähdetään lukion ensimmäisen vuoden jälkeen, mutta lähteä voi myös lukion / amiksen toisen vuoden tai peruskoulun jälkeen. Vaihtariksi lähdetään siis 15-18-vuotiaana.

Alla on mainittu muita huomioitavia asioita, joita sinulta kysytään joko hakulomakkeessa tai haastattelussa. Vaihto-oppilaaksi hyväksyminen tapahtuu hakemuksen ja haastattelun perusteella.

Motivaatio

Edellytämme hakijalta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa. Vahva oma motivaatio auttaa sopeutumaan ja pärjäämään vaihtovuoden tuomissa erilaisissa tilanteissa.

Koulumenestys

Edellytämme aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Lukuaineiden keskiarvon on oltava lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; tätä alhaisemmilla arvosanoilla nuorta harvoin hyväksytään YFU:n vaihto-ohjelmiin. 

Kielitaito

Osaan kohdemaista vaaditaan tietty määrä aiempia kieliopintoja ja/tai kielitasotestin läpäiseminen. Mahdolliset kielitaitovaatimukset mainitaan maan esittelysivulla. Oli hakijan kohdemaa mikä tahansa, suosittelemme vahvasti ainakin paikallisen kielen alkeiden opettelemista ennen lähtöä. Näin vaihtoaika lähtee helpommin käyntiin.

Terveys

Vaihto-oppilaan terveydentilan on oltava hyvä. Eläinallergisten kannattaa huomioida, että monessa maassa isäntäperheillä on lemmikkejä. Tieto siitä, että vaihto-oppilas ei voi asua samassa talossa lemmikkien kanssa on hyvä tietää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteitä vaihtoon hyväksymiselle. Syömishäiriöön, masennukseen tai ahdistukseen liittyvän terapian päättymisestä on oltava noin kolme vuotta lähtöhetkellä.

Ruokarajoitukset

Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, sillä heille sopivan isäntäperheen löytyminen voi olla haastavaa. Tämänkin tyyppisistä rajoituksista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida nuoren soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. 

Ikäraja

Lähtijän ikäraja vaihtelee kohdemaittain. Kohdemaat asettavat ikärajat, ja ne liittyvät koulupaikkojen hakemiseen. Pääsääntöisesti vaihtoon lähdetään 15–17-vuotiaana. Maakohtaiset ikärajat mainitaan erikseen maan esittelysivuilla.