Norja

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Norjaan

1. Onko norjalaisen lukion meno samanlaista kuin Skam-sarjassa? Nyt on tilaisuus testata, ja pian pystyt ymmärtämään myös sarjan hahmojen sanontoja paremmin! Ehkä pystyt vaihtovuoden jälkeen kahlaamaan myös Karl Ove Knausgårdin kirjat läpi norjaksi.

2. Henkeäsalpaavan upeat maisemat ja ystävälliset ihmiset. Norjalaiset rakastavat retkeilyä ja mökkeilyä, joten jos nautit ulkoilusta, vuorista ja vuonoista, tämä on sinun maasi. Myös Pohjois-Norja ja henkeäsalpaava Lofoottien saariryhmä kannattaa kokea!

3. Suomalaisen on helppo sopetua elämään toisessa Pohjoismaassa, ja skandinaavisen kielen oppiminen kannattaa. Sinun ei tarvitse osata sanaakaan norjaa ennen lähtöäsi.

norja

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua. Koulussa on jaksojärjestelmä, kuten Suomessa, ja usein laaja valikoima valinnaisaineita. Lukio-opiskelijoilta edellytetään itsenäisyyttä ja vastuullisuutta, ja isäntäperheet arvostavat vaihto-oppilaan motivaatiota oppia norjaa. Vaikka Norja ja Suomi saattavat vaikuttaa aluksi hyvin samankaltaiselta, maissa on useita eroja – esimerkiksi Norjan kansallispäivä 17.5. on suuri, koko maan kattava syntymäpäiväjuhla, jolloin paikalliset ulkoiluttavat kansallispukujaan, lapset juhlivat paraatissa ja lukion viimeistä luokkaa käyvät nuoret ajelevat Skamista tutuissa russebusseissa koulun päättäjäisten kunniaksi. Hiihto ja talviolympialaiset ovat Norjassa vielä isompia juttuja kuin Suomessa, ja voit löytää itsestäsi vaihtovuoden aikana pienen hiihtofanin!

Lähdet Norjaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Vaihtovuotesi alussa osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit norjaa ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita. Vuoden aikana Norjan YFU ja paikalliset vapaaehtoiset saattavat järjestää maksullisia retkiä ja matkoja. Viime vuosina vaihto-oppilaat ovat päässeet omakustanteisille retkille norjalaisiin lumiluoliin, joissa on mahdollisuus yöpyä yksi yö ja Pohjois-Norjaan, jossa voi bongata revontulia. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.

YFU Norjan sivut

Huikea YES-leiri Euroopan vaihtareille

Kaikki YFU:n Euroopan vaihto-oppilaat pääsevät vuoden lopuksi mieleenpainuvalle YES-leirille, jonne kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES yhdistää hauskanpidon sekä oppimisen ja on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Berliinin lähellä Werbellinseessä Saksassa ja se sisältyy vaihto-oppilasvuoden hintaan. YES:istä lennät kotimaahan yhdessä muiden suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Lue lisää YES-seminaarin sivuilta

Katso YES Aftermovie 2019

Ohjelmahinnat >>
Ikäraja

Lukuvuosi 2022-23: hakijan tulee olla syntynyt 1.1.2004-30.12.2006 välisenä aikana.

Vaatimukset

Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää; sitä alhaisemmilla arvosanoilla harvoin hyväksytään YFU:n ohjelmaan. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.