Norja

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Norjaan

  1. Onko norjalaisen lukion meno samanlaista kuin Skam-sarjassa? Nyt on tilaisuus testata, ja pian pystyt ymmärtämään myös sarjan hahmojen sanontoja paremmin! Ehkä pystyt vaihtovuoden jälkeen kahlaamaan myös Karl Ove Knausgårdin kirjat läpi norjaksi.
  2. Henkeäsalpaavan upeat maisemat ja ystävälliset ihmiset. Norjalaiset rakastavat retkeilyä ja mökkeilyä, joten jos nautit ulkoilusta, vuorista ja vuonoista, tämä on sinun maasi. Myös Pohjois-Norja ja Lofoottien saariryhmä kannattaa kokea.
  3. Suomalaisen on helppo sopeutua elämään toisessa Pohjoismaassa, ja skandinaavisen kielen oppiminen kannattaa.

Vaihto-oppilaana Norjassa

Norjan kouluissa on jaksojärjestelmä, kuten Suomessa, ja usein laaja valikoima valinnaisaineita. Lukio-opiskelijoilta edellytetään itsenäisyyttä ja vastuullisuutta, ja isäntäperheet arvostavat vaihto-oppilaan motivaatiota oppia norjaa. Vaikka Norja ja Suomi saattavat vaikuttaa aluksi hyvin samankaltaisilta, maissa on useita eroja – esimerkiksi Norjan kansallispäivä 17.5. on suuri, koko maan kattava syntymäpäiväjuhla, jolloin paikalliset ulkoiluttavat kansallispukujaan, lapset juhlivat paraatissa ja lukion viimeistä luokkaa käyvät nuoret ajelevat Skamista tutuissa russebusseissa koulun päättäjäisten kunniaksi. Talviolympialaiset ja hiihto ovat Norjassa vielä isompia asioita kuin Suomessa, ja voit löytää itsestäsi vaihtovuoden aikana pienen hiihtofanin!

Lähdet Norjaan elokuussa ja palaat Suomeen kesä-heinäkuussa. Norjassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen useamman päivän mittaiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit norjan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Lisäksi Norjan YFU ja alueesi vapaaehtoiset saattavat vuoden aikana järjestää maksullisia retkiä ja matkoja. Viime vuosina vaihto-oppilaat ovat päässeet omakustanteisille retkille norjalaisiin lumiluoliin, joissa on mahdollista yöpyä yksi yö, ja Pohjois-Norjaan, jossa voi bongata revontulia. Retkien osalta muutokset ovat mahdollisia.

YFU Norjan sivut

Ainutlaatuinen YES-leiri Euroopan vaihtareille

Vaihto-ohjelman päättymisajankohdasta riippuen YFU:n Euroopan vaihto-oppilailla on vuoden lopussa mahdollisuus osallistua ikimuistoiselle Youth Empowerment Seminar -leirille, jolle kokoontuu yli 500 vaihtaria ja vapaaehtoista 20 eri maasta. YES, joka yhdistää oppimisen ja hauskanpidon, on mahtava tapa päättää vaihtovuosi. Leirillä on joka vuosi eri teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. YES-leiri pidetään Saksassa Berliinin lähellä Werbellinseessä. Viikon päätteeksi lennät kotimaahan yhdessä toisten suomalaisten vaihtareiden kanssa.

Vaatimukset

Norjaan voi hakea osaamatta norjan kieltä. Vaihtoaikasi kuitenkin helpottuu, kun osaat norjan alkeet jo lähtiessäsi.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Ikäraja

Lukuvuosi 2023–2024: Hakijan tulee olla syntynyt 1.1.2005-30.12.2007.

Similar Posts