Kuka voi lähteä vaihto-oppilaaksi?

Vaihto-oppilaaksi voi lähteä lukiossa tai ammattikoulussa opiskeleva tai peruskoulun vastikään päättänyt nuori. Yleensä vaihtoon lähdetään lukion ensimmäisen vuoden jälkeen, mutta lähteä voi myös lukion / amiksen toisen vuoden tai peruskoulun jälkeen. Ikärajat vaihtelevat kohdemaittain. Löydät tarkemmat ikärajat kohdemaasivuilta.

Milloin vaihto-oppilaaksi pitää hakea?

Vaihto-oppilaaksi voi hakea ympäri vuoden. Pääasiassa uusi hakuaika aukeaa aina noin puolitoista vuotta ennen lähtöä. Suosittelemme hakemaan mahdollisimman ajoissa, koska hakuprosessiin liittyy vaiheita jotka saattavat edetä hitaammin ruuhkaisempina aikoina. Suosittelemme hakemaan ajoissa myös silloin, jos haluat juuri tiettyyn kohdemaahan, koska paikat täytetään hakujärjestyksessä, ja suosituimpiin kohdemaihin ei välttämättä mahdu kun hakee myöhäisemmässä vaiheessa. Myöhäisin aika hakea vaihtoon vaihtelee kohdemaittain, mutta jos haluaa lähteä vaihtariksi syksyllä elo-syyskuussa, hakeminen edellisenä keväänä, maalis-huhtikuussa, alkaa olla jo myöhäistä. Japaniin taas lähdetään keväällä maaliskuussa, joten hakeminen sinne tapahtuu edellisen kevään ja kesän aikana.

Pääasiassa:

Jos haet vaihtoon ysillä, lähdet ysiluokan jälkeen.
Jos haet vaihtoon lukion / amiksen ekalla, lähdet vaihtoon lukion ekan jälkeen.
Jos haet vaihtoon lukion / amiksen tokalla, lähdet vaihtoon lukion tokan jälkeen.

Mitä vaihto-oppilasvuosi maksaa?

Ohjelmahinnat löytyvät hintataulukosta Ohjelmahinnat-sivulta. Ilmoitamme selkeästi, mitä hintaan sisältyy ja mitä ei. Lisäksi vaihtovuotta varten kannattaa varata käyttörahaa keskimäärin 250 euroa kuukaudessa. YFU:n ohjelmahintaan ei tule korotuksia esimerkiksi valuuttakurssien muuttumisen tai matkustuskulujen kallistumisen takia. Poikkeuksena ovat esimerkiksi sellaiset viranomaisten määräämät kustannukset, joihin YFU ei voi vaikuttaa.

YFU myöntää vuosittain stipendejä nuorille, jotka eivät voisi lähteä maailmalle ilman taloudellista tukea.

Miksi valitsisin YFU:n?

Olemme kokenut järjestöpohjainen toimija

  1. Meillä on Suomessa yli 60 vuoden ja 15 000 maailmalle lähetetyn vaihto-oppilaan kokemus. Kaikkia YFU:ssa mukana olevia motivoi taloudellisen hyödyn sijaan halu tukea vaihto-oppilasnuoren ja isäntäperheen kasvamista kansainvälisyyteen.
  2. YFU on kansainvälinen järjestö, jonka kaikki jäsenmaat noudattavat yhteisiä toimintaperiaatteita ja laatukriteerejä. Olet YFU:lainen ohjelmaan hyväksytyksi tulemisesta aina kotiinpaluuseen saakka. Paluun jälkeen voit myös jatkaa YFU:n vapaaehtoistoiminnassa sekä Suomessa että ulkomailla.
  3. Osassa maita ei ole YFU:ta, ja niissä teemme yhteistyötä toisen vaihto-oppilasjärjestön kanssa. Yhteistyökumppanimme ovat tarkkaan valittuja ja noudattavat YFU:n toimintaperiaatteita. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa toimimme yhdessä kokeneen ja arvostetun InterStudies-järjestön kanssa. Kanadassa meillä on uutena kumppanina AEI (Atlantic Education International). USA:n ohjelmassamme tarjoamme lisäksi mahdollisuuden lähteä vaihtoon FLAGjärjestön kautta. Näissäkin ohjelmissa pääset osallistumaan YFU:n lähtövalmennukseen sekä kotiinpaluusi jälkeen Kotiaisiin.
  4. Kattava tukiverkostomme auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa sekä Suomessa että kohdemaassa.
  5. YFU:n ohjelmaan kuuluu viisi valmennusta, joissa käydään läpi koko vaihtovuoden erilaiset tunnesyklit lähdön jännityksestä kohdemaahan saapumiseen ja isäntäperheisiin kotiutumiseen, puolenvälin koti-ikävästä kotiin paluun käänteiseen kulttuurishokkiin. Valmennamme kaikki ohjelmiimme osallistuvat nuoret rehellisesti, realistisesti ja ammattitaitoisesti, koska kokemuksemme mukaan nimenomaan perusteellinen valmennus on olennaisinta onnistuneen vaihto-oppilasvuoden järjestelyissä.
  6. Meille on tärkeää tukea taloudellisesti myös niitä nuoria, joille vaihto-oppilasvuoden kustannukset muutoin olisivat ylivoimaiset. Siksi jaamme vuosittain stipendejä.

Mistä saan lisätietoa vaihto-oppilaaksi lähtemisestä?

Olemme YFU:n toimistolla sinua varten. Voit soittaa meille tai lähettää sähköpostia – vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja autamme sopivan kohdemaan valinnassa: YHTEYSTIEDOT

Osallistu infowebinaariin

Järjestämme vaihto-oppilaille webinaareina pidettäviä infotilaisuuksia, joihin olette tervetulleita vaikka koko perhe. Ilmoittaudu infotilaisuuteen!

Kysy takaisin Suomeen palanneiden vaihtareiden kokemuksia

Voit pyytää meiltä eri maissa olleiden vaihto-oppilaiden yhteystietoja. He ovat parhaita asiantuntijoita kertomaan lisää siitä millaista vaihto-oppilaana olo on juuri sinua kiinnostavassa kohdemaassa.

YFU:n sometilit

Voit seurata vaihto-oppilaiden elämää YFU:n Instagram-tilillä, kannattaa ehdottomasti katsoa IG tililtä kohokohdat joista löytyy eri vuosina ja eri maissa vaihtarina olleiden omaa kertomaa vaihtovuodesta. Voit laittaa meille viestiä ja kysymyksiä suoraan instan kautta!

YFU:n TikTok-tilillä YFU:n vapaaehtoiset kertovat vaihtarivuodesta ja kokemuksista omalta näkökannalta!

YFU:n Facebook-tilillä myös julkaisuja ja keskustelua vaihtarivuodesta enemmän vanhempien näkökulmasta.

Miten voin varata haastattelun?

Vaihto-oppilaaksi haluavien haastattelut järjestetään joko etänä tai kasvotusten. Kun saamme hakulomakkeesi, otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian, noin kahden viikon kuluessa, haastatteluajan sopimiseksi. Syksyllä haastattelut saattavat ruuhkautua joten haastattelun järjestämisessä voi kestää kauemminkin. Mahdollisuuksien mukaan järjestämme haastatteluja myös ruotsiksi.

Haastattelu kestää noin tunnin, eikä sitä tarvitse jännittää. Haluamme tutustua sinuun paremmin rennossa tilaisuudessa ja samalla kuulla, mikä motivoi sinua lähtemään vaihto-oppilaaksi.

Haastattelu on maksuton, eikä se velvoita sinua mihinkään.

Milloin on seuraava infotilaisuus?

Järjestämme vaihto-oppilaiden infotilaisuuksia ympäri vuoden noin 1-2 kertaa kuussa. Saat lisää tietoa infotilaisuudesta ja pääset ilmoittautumaan mukaan täältä!

Infotilaisuuksien lisäksi saat lisää tietoa vaihtarivuodesta sähköisen infokirjeen kautta.