Moni pohtii ennen vaihtoon hakemista niitä asioita mitä vaihdon vuoksi menettää. Tuntuu haikealta ajatukselta jättää oma perhe ja ystävät, ja mahdollinen poika- tai tyttöystävä pidemmäksi aikaa, ja lähteä ihan yksin täysin vieraaseen maahan vieraiden ihmisten luokse asumaan. Usein asiaa mietitään koulun kannalta, opintoputkessa useamman kuukauden, tai jopa lukuvuoden tauko tuntuu hukkaan heitetyltä ajalta.

Mutta mitä hyötyä vaihdosta sitten on?

Vuosi ulkomailla kasvattaa paljon, elämänpiiri laajenee ja kotimaan, oman perheen ja ystävät näkee kokonaan toisin silmin. Uusia ystäviä löytyy myös muista maista, ja on rikkautta saada kokea toisenlainen ympäristö uusine tapoineen. Uusien kavereiden, koulun ja isäntäperheen avulla vaihto-oppilaana pääsee tutustumaan kohdemaan tapoihin ja kulttuuriin, ja samalla näkemään itsensä ja maailman uusin silmin.

Vaihtovuosi ei ole pelkästään matka toiseen kieleen ja kulttuuriin, vaan kasvun ja kehittymisen vuosi. Kun omalta mukavuusalueelta joutuu astumaan hetkeksi pois, tapahtuu paljon positiivisia asioita. Moni kertoo muuttuneensa sosiaalisemmaksi ja rohkeammaksi vaihdon aikana, on hienoa huomata pärjäävänsä ihan itse.

Puolivuotta tai jopa vuosi poissa tutuista ympyröistä tekee hyvää. Kun omaa tavallista arkea pääsee katsomaan toisesta näkökulmasta, sitä oppii arvostamaan eri tavalla, ja toisaalta elämälle saattaa löytyä uusi suunta. Vaihto-oppilaana saadut kokemukset ja ihmissuhteet voivat kantaa vuosikymmenien päähän.

Vaihto-oppilaaksi voi lähteä lukiossa tai ammattikoulussa opiskeleva tai peruskoulun vastikään päättänyt nuori. Yleensä vaihtoon lähdetään lukion ensimmäisen vuoden jälkeen, mutta lähteä voi myös lukion/ammattikoulun toisen vuoden tai peruskoulun jälkeen. Ikärajat vaihtelevat kohdemaittain. Löydät tarkemmat ikärajat kohdemaasivuilta, pääasiassa vaihto-oppilaat ovat alle 18-vuotiaita.

Vaihto-oppilaaksi voi hakea ympäri vuoden.

Jos haet vaihtoon peruskoulun kahdeksannen luokan keväällä tai yhdeksännen luokan aikana, lähdet ysiluokan jälkeen.
Jos haet vaihtoon peruskoulun yhdeksännen luokan keväällä, tai lukion/ammattikoulun ensimmäisen aikana, lähdet vaihtoon ensimmäisen luokan jälkeen.
Jos haet vaihtoon lukion/ammattikoulun ensimmäisen keväällä, tai toisen opintovuoden aikana, lähdet vaihtoon lukion/amiksen tokan jälkeen.

Pääasiassa uusi hakuaika aukeaa aina noin puolitoista vuotta ennen lähtöä. Suosittelemme hakemaan mahdollisimman ajoissa, koska hakuprosessiin liittyy vaiheita jotka saattavat edetä hitaammin ruuhkaisempina aikoina. Suosittelemme hakemaan ajoissa myös silloin, jos haluat juuri tiettyyn kohdemaahan, koska paikat täytetään hakujärjestyksessä, ja suosituimpiin kohdemaihin ei välttämättä mahdu kun hakee myöhäisemmässä vaiheessa.

Myöhäisin aika hakea lukuvuosi-/syyslukukausivaihtoon tapahtuu edellisen vuoden keväällä maalis-huhtikuuhun mennessä.

Kevätlukukauden vaihtoihin haetaan syys-lokakuuhun mennessä.

YFU:n kautta voit lähteä vaihtoon noin kolmeenkymmeneen maahan.

Kohdemaan valintaan kannattaa suhtautua avarakatseisesti.

Mistä unelmoit?

Oletko aina haaveillut pääseväsi käymään jossain tietyssä maassa? Kiinnostaako jonkin maan tai maanosan kulttuuri sinua erityisesti? Haluatko englannin kieliseen maahan, vai haluatko opetella jonkin uuden kielen? Jos olet kiinnostunut jostain tietystä kulttuurista jo etukäteen, motivoi se sinua kielen opiskelussa ja sukeltamaan uuteen kulttuuriin ihan eri tavalla. Voit myös maiden lisäksi listata jotain asioita, mitkä sinua kohdemaassasi kiinnostaa. Haluaisitko kokeilla, miltä tuntuu asua jossain sellaisessa maassa, missä on kesä ympäri vuoden? Haluatko kokea vähän erilaisen elämänrytmin? Oletko kiinnostunut näkemään ja kokemaan jonkun toisenlaisen koulujärjestelmän?

Kieli

Englanninkielisiä kohdemaita on USA:n lisäksi Kanada, Iso-Britannia, Irlanti ja Australia. Englanninkielisiin maihin hakevien kannattaa huomioida, että englannintaidon tulee olla vähintään keskitasoa, ja ennen vaihtoon lähtöä hakijat suorittavat kielitestin. Jos olet lukenut jotain muuta kieltä kuin englantia jo useamman vuoden, saatat haluta vahvistaa kielitaitoasi. Ranskaan, ranskankieliseen Sveitsiin ja ranskankieliseen Belgiaan hakevilla tulee olla vähintään kahden vuoden ranskankielen opinnot ennen vaihdon alkamista.

Vaihtovuosi voi olla hyvä tilaisuus opetella jokin kokonaan uusi kieli. Isoon osaan kohdemaistamme voi lähteä ilman aiempia kieliopintoja, tosin kielen alkeiden opettelu omatoimisesti tai koulussa ennen vaihdon alkua auttaa sopeutumisessa ja isäntäperheen kanssa kommunikoinnissa.

Ikärajat

Suomen koulujärjestelmään sopii parhaiten, että vaihtoon lähdetään joko suoraan peruskoulun yhdeksännen luokan jälkeen, tai lukion tai ammattikoulun ensimmäisen luokan jälkeen. Vaihtoon voi lähteä myös lukion tai ammattikoulun toisen vuoden jälkeen, mutta maavalikoima on silloin vähän rajatumpi. Ikärajoihin kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti Australian ja Ranskan kohdalla.

Kohdemaat asettavat ikärajat maahan saapuville vaihto-oppilaille. Monessa maassa nuoret aloittavat koulut nuorempina kuin Suomessa. Vaihto-oppilaat käyvät kohdemaassa lukiota, yleensä joko ensimmäistä tai toista luokkaa. On kaikkien etu, että luokkakaverit ovat suunnilleen saman ikäisiä. Ikärajoissa saattaa olla joustoa, joten jos olet muutaman kuukauden annettua ikärajaa vanhempi, kannattaa mahdollisuudesta hakea suosikkikohdemaahasi kysyä aina hakuvaiheessa erikseen.

Muut rajoitukset

Iän ja kielitaidon lisäksi kohdemaissa saattaa olla myös muita vaatimuksia. Joissain kohdemaissa on tehty linjauksia esimerkiksi eläinallergioiden tai erikoisruokavalioiden suhteen. Esimerkiksi maissa, joiden kulttuuriin kuuluu olennaisesti lihan syöminen, voi kasvissyöjälle olla vaikea löytää perhettä. Suuressa osassa kohdemaita isäntäperheillä on lemmikkejä, joten lemmikkiallergisille on vaikeampi löytää isäntäperhe. Jotkut jatkuvaa lääkitystä vaativat sairaudet kuten diabetes eivät välttämättä ole este vaihtoon lähdölle, mutta tarvitsemme tiedon hakuvaiheessa. Saat lisää tietoa yksityiskohtaisista kohdemaiden vaatimuksista kohdemaasivujen lisäksi hakuprosessiin kuuluvassa etätapaamisessa.

Milloin haluat lähteä vaihtoon?

Yleensä vaihtoon lähdetään koko lukuvuodeksi, mutta vaihtoon voi lähteä myös lyhyemmäksi aikaa. Suurimpaan osaan kohdemaista voi lähteä myös lukukaudeksi. Iso-Britanniaan on tällä hetkellä tarjolla ainoastaan lukukausiohjelmia, voit itse päättää lähdetkö syys- vai kevät-lukukaudeksi. Etelä-Koreaan on tällä hetkellä mahdollista hakea vain kolmen kuukauden trimesterohjelmaan. Kolmen kuukauden ohjelmia löytyy myös moneen muuhun kohdemaahan.

Stereotypiat ja eri kulttuurit

Vaihto-oppilaan sopeutumisen kannalta tärkeässä osassa on kulttuurin ymmärtäminen. Keski-Euroopassa monessa maassa koulun käyntiin suhtaudutaan vakavasti, ja koulupäivät ovat melko pitkiä. Harrastuksille ei välttämättä jää niin paljon aikaa arkisin. Myös Aasiassa koulupäivät ovat hyvin pitkiä, ja kouluissa noudatetaan melko perinteisiä opetustapoja. Sanaton viestintä ja vanhempien kunnioitus on tärkeässä osassa. USA:ssa ja Kanadassa small talk -kulttuuri kukoistaa, ja Latinalaisen Amerkan maissa ollaan rentoja, aikataulut eivät ehkä ole niin isossa merkityksessä.

Kohdemaata valitsessa kannattaa miettiä omaa luonnetta ja persoonaa, ja tutkia kohdemaan kulttuuria ja tapoja jo vähän etukäteen. Tässä hyvänä apuna on myös muiden vaihto-oppilaiden kokemukset. Oli lopullinen kohdemaasi mikä hyvänsä, opit vaihto-oppilaana ymmärtämään maan tapoja ja kulttuuria, ja samalla pääsemään eroon omista ennakkoluuloistasi.

Ole joustava, ja mieti varavaihtoehtoja

Etenkin hakukauden lopussa mukaan tuleville saattaa olla suuri pettymys huomata, ettei omassa unelmien kohdemaassa olekaan enää tilaa. Kannattaa miettiä asiaa positiivisesti: olemme monesti kuulleet, että se toinen tai kolmas vaihtoehto ei olekaan ollut pettymys, vaan oikeastaan onkin ollut hyvä juttu päästä sellaiseen maahan, mihin ei aluksi ollut ajatellut lähteä ollenkaan.

Varavaihtoehtoja miettiessä kannattaa ajatella mikä on lopulta se tärkein asia. Espanjaa voi oppia Espanjan lisäksi myös Latinalaisen Amerikan maassa, lattarimaat sopivat muutenkin rennosta tunnelmasta pitäville seikkailijoille. Kanadassa on paljon samaa USA:n kanssa, mutta myös jotain suomalaisille tuttua. Englantia voi oppia myös Irlannissa ja Iso-Britanniassa. Unkari tai Tsekki ovat molemmat kiinnostavia ja kauniita maita täynnä historiaa ja kulttuuria sellaisille, jotka haluavat pysyä Euroopassa, mutta valita vähän erilaisen kohteen. Thaimaa, Etelä-Afrikka tai Kiina ovat kaikki mielenkiintoisia vaihtoehtoja oman tiensä kulkijoille. Alankomaat, Belgia ja Saksa ovat melko lähellä Suomen tapoja olevia Keski-Euroopan kohteita, jonne on helppo pistäytyä vaihtovuoden jälkeenkin.

1. olemme kokenut vaihto-oppilasjärjestö

Meillä on Suomessa yli 60 vuoden ja 15 000 maailmalle lähetetyn vaihto-oppilaan kokemus. Kaikkia YFU:ssa mukana olevia motivoi taloudellisen hyödyn sijaan halu tukea vaihto-oppilasnuoren ja isäntäperheen kasvamista kansainvälisyyteen.

2. Yhteiset toimintaperiaatteet ja laatukriteerit ympäri maailman

YFU on kansainvälinen järjestö, jonka kaikki jäsenmaat noudattavat yhteisiä toimintaperiaatteita ja laatukriteerejä. Olet YFU:lainen ohjelmaan hyväksytyksi tulemisesta aina kotiinpaluuseen saakka, ja sen jälkeen.

Osassa maita ei ole YFU:ta, ja niissä teemme yhteistyötä toisen vaihto-oppilasjärjestön kanssa. Yhteistyökumppanimme ovat tarkkaan valittuja ja noudattavat YFU:n toimintaperiaatteita. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa toimimme yhdessä kokeneen ja arvostetun InterStudies-järjestön kanssa.

Toisissa maissa niiden suosion vuoksi käytämme paikallisen YFU:n lisäksi toista kumppanijärjestöä voidaksemme mahdollistaa useammalle nuorelle vaihtokokemuksen. Kanadassa meillä on kumppanina AEI (Atlantic Education International). USA:n ohjelmassamme tarjoamme lisäksi mahdollisuuden lähteä vaihtoon FLAGjärjestön kautta. Espanjassa toimimme Juventud y Cultura -nimisen järjestön kanssa.

Näissäkin ohjelmissa olet YFU:n vaihto-oppilas, ja pääset osallistumaan YFU:n lähtövalmennukseen sekä kotiinpaluusi jälkeen Kotiaisiin. Paluun jälkeen voit myös jatkaa YFU:n vapaaehtoistoiminnassa sekä Suomessa että ulkomailla.

3. Valmennukset

YFU:n ohjelmaan kuuluu viisi valmennusta, joissa käydään läpi koko vaihtovuoden erilaiset tunnesyklit lähdön jännityksestä kohdemaahan saapumiseen ja isäntäperheisiin kotiutumiseen, puolenvälin koti-ikävästä kotiin paluun käänteiseen kulttuurishokkiin. Valmennamme kaikki ohjelmiimme osallistuvat nuoret rehellisesti, realistisesti ja ammattitaitoisesti, koska kokemuksemme mukaan nimenomaan perusteellinen valmennus on olennaisinta onnistuneen vaihto-oppilasvuoden järjestelyissä. Mitä paremmin nuori on valmistautunut erilaisiin vaihtovuoden aikana tapahtuviin tunteisiin ja tilanteisiin, sitä sujuvammin ja paremmin vaihto sujuu.

4. Kattava tukiverkosto

Valmennuksista huolimatta ongelmilta ei aina voida välttyä. Silloin nuorella ja hänen perheellään on käytössä YFU:n kattava tukiverkosto sekä Suomessa että ulkomailla. Nuori ei jää koskaan yksin.

5. Jaamme stipendejä

Meille on tärkeää tukea taloudellisesti myös niitä nuoria, joille vaihto-oppilasvuoden kustannukset muutoin olisivat ylivoimaiset. Siksi jaamme vuosittain stipendejä.

Vaihtovuoden hinta riippuu kohdemaasta. Taulukosta löydät YFU:n vaihto-oppilasvuoden hinnat lukuvuodelle 2025-2026. Lyhytohjelmien ja lukukauden hinnat, ja sen mitä hinta sisältää löydät klikkaamalla hintasivuille.

Vastaanottava maa

Vaihtovuoden hinnasta noin puolet maksetaan vastaanottavalle maalle. Kohdemaalla on kuluja isäntäperheiden etsimisestä ja perheiden haastatteluista ja valmennuksesta, vaihto-oppilaiden valmennuksista, tukitoimista, vapaaehtoisten koulutuksesta ja matkakuluista.

Matkakulut

YFU:n hintoihin kuuluu matkakulut Helsinki-Vantaan lentokentältä isäntäperhettä lähimpänä olevalle lentokentälle saakka. Lennot järjestetään ja varataan sellaisille päiville, jolloin vastaanottava kohdemaa voi ottaa nuoret vaihto-oppilaat vastaan. Joissain kohdemaissa vaihtovuosi alkaa yhteisellä valmennuksella.

Mahdolliset lisäkulut

Joissain kohdemaissa, kuten Kanada, vaihto-oppilaiden koulun käynnistä maksetaan. Koulumaksut sisältyvät hintaan. Kanadassa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa isäntäperheille maksetaan pientä kulukorvausta. Tämä kuuluu maan tapoihin, ja ilman kulukorvausta perheitä on miltei mahdotonta löytää. Perheille maksettava kulukorvaus sisältyy vaihdon hintaan. Monessa maassa vaihto-oppilas osallistuu kielikurssille vaihdon alussa. Toisinaan kielikurssi kuuluu vaihtovuoden hintaan, toisinaan kielikurssit ovat lisämaksullisia.

Neuvonta ja ohjeet, kielitestit, valmennukset ja muu valmistautuminen

Vaihto-oppilaiden neuvonta ja haastattelut hakutilanteessa, kielitestien järjestäminen, apu ja ohjeet oppilaskansioiden täyttämiseen, rokotteisiin, viisumien hakemiseen, ja muu vaihtovuoteen valmentaminen sisältyy YFU:n ohjelmahintaan. Sen lisäksi vaihto-oppilaiden, perheiden ja isäntäperheiden tuki, ja 24/7 hätäpäivystys niin Suomessa kuin kohdemaassa kuuluu hintaan.

Järjestö

Kuluja YFU:n kansainvälisen koordinaation lisäksi tulee järjestön yleiseen toimintaan liittyvistä asioista, kuten henkilökunnan palkat, toimiston vuokra, tietoliikennekulut yms.

Olemme YFU:n toimistolla sinua varten. Voit soittaa meille tai lähettää sähköpostia – vastaamme mielellämme kysymyksiisi ja autamme sopivan kohdemaan valinnassa: YHTEYSTIEDOT

Järjestämme vaihto-oppilaille webinaareina pidettäviä infotilaisuuksia, joihin olette tervetulleita vaikka koko perhe. Ilmoittaudu infotilaisuuteen!

Voit pyytää meiltä eri maissa olleiden vaihto-oppilaiden yhteystietoja. He ovat parhaita asiantuntijoita kertomaan lisää siitä millaista vaihto-oppilaana olo on juuri sinua kiinnostavassa kohdemaassa.

Voit seurata vaihto-oppilaiden elämää YFU:n Instagram-tilillä, kannattaa ehdottomasti katsoa IG tililtä kohokohdat joista löytyy eri vuosina ja eri maissa vaihtarina olleiden omaa kertomaa vaihtovuodesta. Voit laittaa meille viestiä ja kysymyksiä suoraan instan kautta!

YFU:n TikTok-tilillä YFU:n vapaaehtoiset kertovat vaihtarivuodesta ja kokemuksista omalta näkökannalta!

YFU:n Facebook-tilillä myös julkaisuja ja keskustelua vaihtarivuodesta enemmän vanhempien näkökulmasta.

YFU:n kautta on mahdollista lähteä vaihtoon myös joko syys- tai kevätlukukaudeksi, tai kolmen kuukauden ohjelmiin. Löydät lisää tietoa kevätlukukauden 2025 ohjelmista täältä, sekä kohdemaasivuilta maakohtaisesti.