Kiina

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kiinaan

  1. Kiina on maa, joka yllättää joka päivä! Maan pitkä ja värikäs historia, ruokakulttuuri, ilmasto, eläimistö, vaihteleva kasvillisuus ja ihmisten ystävällisyys ovat kaikki hyviä syitä lähteä vaihto-oppilaaksi Kiinaan. Erilaiset, länsimaisista usein poikkeavat juhlat ja perinteet sekä yhdessäolo perheen kanssa ovat kiinalaisille tärkeitä. Myös karaoke on iso juttu Kiinassa.
  2. Kiina on suuri ja erittäin monimuotoinen maa, jonka tavat ja kielet ovat hyvin erilaisia eri puolilla maata. Kiinan kielen murteetkin ovat niin erilaisia, etteivät niiden puhujat välttämättä ymmärrä toisiaan. Mandariinikiinan taidosta on sinulle varmasti hyötyä tulevaisuudessa.
  3. Vaikka suurkaupungit muistuttaisivatkin länsimaisia kaupunkeja, jokaisesta niistä löydät vielä alkuperäisen Kiinan: matalia vanhoja rakennuksia kapeine kujineen ja temppeleineen. Myös suurten kaupunkien ostoskeskuksista löytyy jos jonkinlaista tekemistä, mitä Suomesta ei löydy!
OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaika
YFULukuvuosi29.9.2006 – 30.7.200912 100 €Elokuu 2024
YFUSyyslukukausi29.9.2006 – 30.7.200911 500 €Elokuu 2024

Minkälainen kielitaito minulla pitää olla?

Kiinaan lähtevillä vaihto-oppilailla on minimivaatimuksena 160 tuntia kiinan kieliopintoja ennen heidän saapumistaan Kiinaan.

Sen lisäksi kaikkien vaihto-oppilaiden tulee saada englanninkielen tasokokeesta hyväksytty tulos. Hyväksytyn tuloksen saamiseksi riittää melko hyvä selviäminen käytännön puhetilanteissa.

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Kaikkien vaihto-oppilaiden tulee oallistua viikon mittaiselle pakolliselle kiinan kieli- ja kulttuurikurssille vaihtovuoden aluksi. Kurssin hinta on RMB 3000, eli n. 400 euroa.

Kurssin taso perustuu osallistuvien vaihto-oppilaiden tasoon. Nuoret saavat ennen lähtöään tehtäväksi kielitestin, jotta Kiinan YFU pystyy suunnittelemaan tarkemmin kieli- ja kulttuurikurssin tehtävät.

Kiinan kielen opiskelu

Kiinan YFU suosittelee Rosetta Stonen online -kielikurssia, ja aloittamaan kiinan alkeiden opiskelun heti, kuin mahdollista.

Kiinan alkeita voi opiskella myös muilla tavoin, tai toisilla verkkokursseilla. Voit kysyä meiltä lisää tietoa.

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Kiinassa koulupuvut ja pukukoodit tulevat sinulle tutuiksi. Kouluissa on erilaisia kerhoja, joihin kannattaa liittyä. Kerhoissa, jotka kokoontuvat koulun jälkeen ja edustavat koulua tapahtumissa, voit päästä harrastamaan esimerkiksi taekwondoa, kalligrafiaa, tanssia, robotin rakennusta, jalkapalloa ja paljon muuta, mitä et välttämättä pääsisi Suomessa kokeilemaan. Kerhot ovat myös hyvä tapa tutustua paikallisiin nuoriin!

Lähdet Kiinaan elokuussa ja palaat Suomeen kesäkuussa. Kiinassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen, noin kolme päivää kestävään saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista, opit kiinan kieltä ja tutustut paremmin paikalliseen elämäntapaan. Tämän jälkeen pääset kymmenen päivää kestävälle kulttuuri- ja kielikurssille, jonka aikana asut isäntäperheessäsi. Vuoden keskivaiheilla osallistut noin viisi päivää kestävään puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa vielä kotiinpaluuvalmennukseen.

Asiapitoisen sisällön lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Alueesi vapaaehtoiset järjestävät muitakin tapahtumia vaihto-oppilaille ja isäntäperheille.

Vuoden aikana voit myös osallistua kahdelle Kiinan YFU:n järjestämälle kulttuurimatkalle. Näin pääset näkemään Kiinan eri puolia. Matkoilla käydään muun muassa museoissa ja historiallisissa nähtävyyksissä. Viime vuosina oppilaat ovat käyneet Pekingissä ja Xi Anissa. Matkat eivät sisälly vaihto-oppilasvuoden hintaan, ja matkakohteet saattavat vaihdella vuosittain.

YFU Kiinan sivut

Koulunkäynti

Kiinalainen koulusysteemi alkaa esikoulusta, joka käydään alle kuusivuotiaana, kuusi vuotta kestävästä ala-asteesta, toisen asteen koulutuksesta, joka kestää junioritasolla kolme vuotta ja senioritasolla toiset kolme vuotta. Kouluvelvollisuus kestää ensimmäiset yhdeksän vuotta. Vaihto-oppilaana käyt senior tasoa, mikä vastaa Suomen lukiota.

Käyt koulua viitenä päivänä viikossa, koulupäivät ovat pitkiä ja koulun jälkeen sinulla on vielä koulutehtäviä. Yleisesti ottaen kiinalainen koulu on hyvin rankka, ja kiinalaiset nuoret käyttävät paljon aikaa opiskeluun. Vaihto-oppilailta ei vaadita samaa tasoa kuin kiinalaisilta, riittää että osallistut tunneille ja käyttäydyt koulun sääntöjen mukaisesti. Vaikka kouluissa on sama opintosuunnitelma, niiden vaihto-oppilaille tarjoama sisältö vaihtelee. Jotkut koulut tarjoavat kursseja Kiinan kulttuurista ja toiset voivat tarjota jopa kolmen kuukauden ilmaisen kiinan kielen kurssin. Nämä ovat kuitenkin koulukohtaisia asioita, joihin YFU ei voi vaikuttaa.

Kiinalaisissa kouluissa on tarkat säännöt: lävistyksiä ei hyväksytä, pojilla ei saa olla pitkiä hiuksia ja tytöillä permanenttia, kouluissa käytetään koulupukuja, poikien ja tyttöjen välistä läheistä ystävyyttä ei hyväksytä. Vaikka kouluissa on tiukat säännöt ja nuoret ottavat opiskelun vakavasti, ehdit tutustumaan kiinalaisiin luokkakavereihisi esimerkiksi lounastunnilla tai välituntien aikana.

Kiinalainen perhe-elämä

Kiinalaiset nimet ovat yli 5000 vuoden takaa, joista 200-300 nimeä ovat yleisiä. Ensimmäinen nimi on perheen nimi, jota seuraa annettu etunimi.

Kiinassa on useampia uskontoja, joista Buddhalaisuus, taolaisuus ja Islamin usko ovat laajimmalle levinneitä.

YFU:n yksi pääperiaatteista on, että vaihto-oppilaat asuvat isäntäperheiden luona, jolloin kulttuurin oppiminen ja tapojen omaksuminen on helpompaa kuin itsenäisesti asuen. Kiinalaiseen isäntäperheeseen asettuminen ja heidän kanssaan kommunikointi tulee viemään aikaa, koska tavat ovat hyvin erilaiset kuin oman perheesi kesken.

Voi olla, että tulet kuulemaan koulusi koordinaattorilta jotain henkilökohtaista elämääsi isäntäperheesi luona liittyvää, on nimittäin normaalia, että kiinalaisen perheesi vanhemmat ja koulusi henkilökunta puhuvat keskenään sinun asioista. Kiinalaisille vanhemmille koulun opettajat ovat kuin toiset vanhemmat, ja he ajattelevat kasvattavansa sinua yhdessä.

Similar Posts