Kiina

Kolme hyvää syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Kiinaan

1. Kiina on maa, joka yllättää joka päivä! Maan pitkä ja värikäs historia, ruokakulttuuri, vaihteleva kasvillisuus, eläimistö, ilmasto ja ihmisten ystävällisyys ovat kaikki hyviä syitä Kiinaan lähtemiseksi. Erilaiset, länsimaisista usein eroavat juhlat, perinteet sekä yhdessäolo perheen kanssa ovat kiinalaisille todella tärkeitä. Myös karaoke on iso juttu Kiinassa!

2. Kiina on todella monimuotoinen ja suuri maa, jonka tavat, kieli ja elämäntapa ovat hyvin erilaisia ympäri maata. Kiinan kielen murteet ovat niin erilaisia, etteivät eri murteiden puhujat välttämättä ymmärrä toisiaan. Mandariininkiinan taidosta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

3. Vaikka suurkaupungit muistuttavatkin länsimaisia kaupunkeja, jokaisesta löydät vielä alkuperäisen Kiinan: matalia vanhoja rakennuksia kapeine kujineen ja temppeleineen, joihin pääset tutustumaan. Myös suurten kaupunkien ostoskeskuksista löytyy jos jonkinlaista tekemistä, mitä Suomesta ei löydy!

lähde vaihto-oppilaaksi Kiinaan

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu

YFU:n vaihto-oppilaana asut isäntäperheessä osallistuen perheen arkeen sekä juhlaan ja käyt paikallista koulua, jossa koulupuvut, pukukoodit ja liikuntatunnit tulevat tutuiksi. Kouluissa on myös useita klubeja, joihin kannattaa liittyä. Klubit kokoontuvat koulun jälkeen ja edustavat koulua tapahtumissa. Klubeissa voit päästä harrastamaan esimerkiksi taekwondoa, kalligrafiaa, tanssia, robotin rakennusta, jalkapalloa ja paljon muuta, mitä et välttämättä pääsisi Suomessa kokeilemaan. Klubit ovat myös hyvä tapa tutustua paikallisiin nuoriin!

Lähdet Kiinaan elokuussa ja palaat Suomeen kesäkuussa. Saavuttuasi Kiinaan osallistut hauskaan ja hyödylliseen, noin kolmepäiväiseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat muista maista tulevat vaihto-oppilaat, opit kiinaa ja pääset paremmin sisälle kulttuuriin sekä paikalliseen elämäntapaan. Kiinan YFU:n työntekijät ja vapaaehtoiset tekevät kaikkensa, jotta vaihtovuotesi olisi mahdollisimman antoisa heti alusta lähtien. Tämän jälkeen osallistut kymmenen päivää kestävälle kulttuuri- ja kielikurssille. Asut kurssin aikana isäntäperheessäsi.

Suurin piirtein vaihto-oppilasvuoden puolessa välissä järjestetään YFU:n vaihto-oppilaille noin viisi päivää kestävä puolivuosivalmennus, jossa pääset tapaamaan myös muita vaihto-oppilaita. Lisäksi isäntäperheillä ja vaihto-oppilailla on mahdollisuus tavata muita lähiseudun YFU:laisia erilaisissa tapahtumissa. Vuoden aikana voit osallistua kahdelle erilaiselle kulttuurimatkalle Kiinan YFU:n järjestämänä, ja pääset näkemään erilaisia puolia Kiinasta. Matkoilla käydään muun muassa museoissa ja historiallisissa nähtävyyksissä. Viime vuosina oppilaat ovat käyneet Pekingissä ja Xi Anissa. Matkat eivät sisälly vaihto-oppilasvuoden hintaan ja matkakohteet saattavat vaihdella vuosittain.

Ennen paluuta Suomeen osallistut vielä lähtövalmennukseen ja saat hyödyllisiä vinkkejä kotiinpaluuseen. Asiapitoisen ja hyödyllisen sisältönsä lisäksi YFU:n valmennuksissa ja seminaareissa pidetään myös hauskaa. Ne ovat loistavia tilaisuuksia tavata muita vaihtareita ja luoda elinikäisiä ystävyyssuhteita.

 

Haluaisin työni liittyvän kansainväliseen kauppaan. Aikaisemmin ajattelin suuntautuvani Jenkkeihin päin, mutta nyt ajattelen Aasian-kauppaa. Vaihto-oppilaskokemus Kiinassa oli positiivinen, ehdottomasti! Tajuan ihan itsekin, että olen nyt ihan erilainen kuin lähtiessäni.
Henri

”Mun tavote oli valita mulle vaihtomaa, joka yllättäis mut eniten joka päivä ja jossa varmasti pääsisin tutustumaan mahdollisimman erilaiseen elämään. Kiinan kieli ja kulttuuri kiinnosti mua tosi paljon sen lisäksi, että niistä on superisti hyötyä tulevaisuudessa! Monen tekijän summana päätin lähteä Kiinaan enkä päivääkään vaihtais pois! Kieli sujuu niin hyvin että täysin kiinankielinen putkimieskin on päihitetty sekä toinen koti on jo täällä! Kiina on tosi monimuotoinen maa, joka monelta unohtuu kun lukee uutisotsikoita. Tavat, kieli ja elämä on ympäri Kiinaa todella erilaisia ja Pekingin tornitalojen ulkopuolelta löytyy loputon variaatio kyliä joista yksi erikoistuu sukkien tuottamiseen ja toinen teen viljelyyn. Jos otettaisiin vaihtari vaikka 500 kilometrin päästä, saattaisi hän kuvailla Kiinaa tosi eri tavalla kun mä.”
– Monna

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

学校-koulu Muistakaamme että koulujen käytäntöjä vaihtareiden kohdalla on yhtä paljon kun on vaihtareita Kiinassa. Mun koululla on melko poikkeuksellisesti ”international department” koulun yhteydessä, joka siis erikoistuu vaan ulkomaalaisten opetukseen. Tänä vuonna mun koulussa on vaan 3 ulkomaalaista opiskelijaa, eli saadaan aika pitkälti yksityisopetusta puolikas päivä. Kiinalaisten koulupäivät on tosi pitkiä, koulua on keskimäärin joka päivä 7-17. Vaihtarit meidän koulussa pääsee kotiin jo kello 15, sen lisäksi mä tuun kouluun vasta kello 8 koska mä asun tosi kaukana koulusta. Opiskellaan kouluussa kiinankielen lisäksi toinen puolipäivää kiinalaisten kouluaineita heidän luokissaan. Kouluissa on todella paljon erilaisia klubeja joihin voi liittyä. Klubit kokoontuu koulun jälkeen ja edustaa koulua tapahtumissa. Klubit on tosi koulukohtaisia, mun koulussa voi harrastaan muunmuassa taekwondoa, kalligrafiaa, tanssia, destination imaginationia, robotin rakennusta, jalkapalloa ja paljon muuta. Kiinalaisissa kouluissa on yleensä tosi tiukat säännöt. Muun muassa meikkaaminen, hiusten laittaminen, korujen pitäminen ja puhelimen tuominen kouluun on kiellettyjä. Sen lisäksi kouluissa on yleensä koulupuvut. Meidän koulupuku on vähän adidaksen kolmeraitaa verkkasetin näköinen! Tuntien alussa tervehditään opettajaa kumartamalla ja noustaan seisomaan kun vastataan kysymyksiin. Tiukat säännöt säikäytti mut aluksi mutta nyt niihin totuttua oon todennut ne jopa tosi hyviksi. Aamulla kouluun lähtöön menee kymmenen minuuttia ja se adidaksen kolmeraitaa kostyymi on oikeestaan tosi mukava! Kuvat; 1&4 Mun koulu 2. Meidän koulun vaihtarit 3. Luokkakuva 5. Kuva koulunlehdestä johon vahingossa eksyttiin 6. Kuva mun ensimmäiseltä kalligrafia tunnilla 7. Mun kaveriporukka #yfu #yfufinland #yfuchina #exchange #exchangestudent #hostschool #schoolabroad

Henkilön YFU Finland (@yfufinland) jakama julkaisu

 

Ohjelmahinnat >>
Kokemusta en vaihtaisi mihinkään

Vuosi täällä Kiinassa on pian ohi, ja voin kertoa että on tähän mennessä ollut elämäni paras ja tapahtumarikkain vuosi. Tunnelma on haikea. Minulla on ikävä perhettä ja ystäviä, mutta muuten jäisin mieluimmin asumaan Kiinaan, jonka kulttuuri vaikuttaa enemmän omanlaiselta kuin Suomen. Olen vieraillut Shanghaissa, Macaussa ja useasti Hongkongissa. Vapaa-ajalla olen käynyt shoppailemassa, rannalla, kierrellyt ympäri […]

Lue lisää »

Ikäraja

Lukuvuosi 2020-21: hakijan tulee olla syntynyt 30.9.2002-31.7.2005 välisenä aikana. Lukuvuosi 2021-22: hakijan tulee olla syntynyt 30.9.2003-31.7.2006 välisenä aikana.

Vaatimukset

Kiinaan lähtijän tulee opiskella kiinan kieltä 160 tuntia ennen lähtöä. Opiskelun voi aloittaa vielä hakemisen jälkeen esimerkiksi nettikielikurssilla. Edellytämme hakijoilta vahvaa motivaatiota ja sopeutumiskykyä elää isäntäperheen jäsenenä vieraassa kulttuurissa sekä aktiivista asennetta opiskeluun kohdemaan koulussa, jossa koulunkäynti voi erota paljon suomalaisesta. Vaihto-oppilaaksi hakevilla nuorilla tulee lukuaineiden keskiarvon olla lähempänä kahdeksaa kuin seitsemää. Vaihto-oppilaaksi lähtevällä tulee olla hyvä terveydentila. Allergiat, tietyt krooniset sairaudet (esim. hyvässä hoitotasapainossa oleva astma, diabetes tai reuma) ja hoidettu syömishäiriö eivät välttämättä ole esteenä vaihto-oppilasvuodelle. Mielenterveyteen liittyvän terapian (esim. syömishäiriö, masennus tai ahdistus) tulee olla päättynyt noin kolme vuotta ennen lähtöä. Valitettavasti moni kohdemaa ottaa rajoitetusti vastaan keliaakikkoja tai vegaaneja, koska isäntäperhettä voi olla haastavaa löytää. Ohjelmissamme on rajallinen määrä paikkoja mm. allergisille ja erikoisruokavalioita noudattaville oppilaille. Kaikista edellä mainituista seikoista on ilmoitettava jo hakuvaiheessa, jotta voimme arvioida hakijan soveltuvuuden vaihto-oppilaaksi. YFU pidättää oikeuden muutoksiin.