Etelä-Afrikka
Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Etelä-Afrikkaan
- Vaihtovuotesi jälkeen olet tyytyväinen, ettet tyytynyt johonkin ”tavanomaiseen” kohdemaahan. Etelä-Afrikassa sinulla on myös tilaisuus oppia afrikaansia!
- Maan kulttuurin rikkaudesta kertoo jo sen ruokakulttuurikin. Eteläafrikkalainen keittiö on sekoitus hollantilaisia, ranskalaisia, saksalaisia ja malaijilaisia perinneruokia.
- Koko päivän kestävä krikettiottelu ystävien ja piknik-eväiden kera on monen eteläafrikkalaisen perheen suosikkiajanvietettä.
Hyvä tietää
Kielitaito
Etelä-Afrikkaan hakevalta vaaditaan vähintään keskitasoista englannin kielen taitoa. Jos kielitaito on heikko, hakijan täytyy läpäistä kielitesti.
Etelä-Afrikkaan vaihtoon hakevan kannattaa huomioida, että maassa puhutaan englannin lisäksi afrikaansia, ja 11 muuta virallista kieltä. Vaihto-oppilaan isäntäperhe voi siis puhua äidinkielenään mitä tahansa näistä kielistä.
Erityisruokavaliot
Kasvissyöjät hyväksytään ohjelmaan, jos kiintiöpaikkoja on jäljellä ja heille löytyy isäntäperhe.
Vegaaneja ei hyväksytä ohjelmaan.
Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?
Lähdet Etelä-Afrikkaan elokuussa ja palaat kesäkuussa, tai helmikuussa, ja palaat marraskuussa. Etelä-Afrikassa osallistut hauskaan ja hyödylliseen saapumisvalmennukseen, jossa tapaat vaihto-oppilaita eri maista ja tutustut paikalliseen elämäntapaan. Vuoden keskivaiheilla pääset vielä puolivuosivalmennukseen ja vuoden lopussa kotiinpaluuvalmennukseen.
Asiapitoisen sisällön lisäksi valmennuksissa ja seminaareissa pidetään hauskaa. Ne ovat mainioita tilaisuuksia tavata toisia vaihto-oppilaita ja solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita. Alueesi vapaaehtoiset järjestävät myös muita tapaamisia vuoden aikana.
Etelä-Afrikassa lukuvuosi alkaa tammikuussa ja päättyy joulukuussa. Koulut saattavat järjestää retkiä, joiden lisäksi sinulla on koulun loma-aikana mahdollisuus osallistua paikallisen YFU:n järjestämään kulttuurivaihto-ohjelmaan, jossa pääset tutustumaan eri kieli- ja kulttuuriyhteisöihin myös sisämaassa. Leirillä vaihto-oppilaat tekevät myös vapaaehtoistyötä, jonka suojelijana on ollut muun muassa Nelson Mandela!
Etelä-Afrikkalainen perhe-elämä
Etelä-Afrikan isäntäperheet ovat monenlaisia, kuten maan asukkaatkin. Perheesi äidinkielenä voi olla englanti, afrikaans – tai joku Etelä-Afrikan yhdestätoista virallisesta kielestä. Eteläafrikkalaiset ovat usein hyvin uskonnollisia. Vaikka kristinusko on yleisin uskonto, myös muita uskontoja harjoitetaan, kuten islamin uskoa, hindulaisuutta tai juutalaisuutta. Isäntäperheesi voi olla hyvin vaatimattomista oloista, mutta voit olla varma, etteivä materialistiset puutteet vaikuta siihen miten sinut otetaan vastaan perheessä. Sinun isäntäperheesi voi myös asua hienossa huvilassa luksuksen keskellä. Valmistaudu yllätyksiin, ja ole joustava, niin voit rakastua Etelä-Afrikkaan!
Etelä-Afrikassa kunnioitetaan paljon perheen vanhimpia. Nuoria pidetään vielä lapsina, ja perheesi voi myös kohdella sinua kuten lasta. Kannattaa valmistautua siihen, ettei eri ikäisiä kohdella tasavertaisesti.
Ruuan suhteen kannattaa valmistautua siihen, että lihaa rakastetaan, ja sitä syödään paljon.
Etelä-Afrikkalainen koulu
Käyt julkista koulua, jota kutsutaan nimellä “high school” tai “secundary school”. Kouluvuosi on helmikuusta joulukuuhun, joten jos lähdet vaihtoonelokuussa, sinun kouluvuotesi jakaantuu kahdelle eri tasolle. Tyypillisen koulupäivän pituuson klo 8-14.30, joten aikaa koulun jälkeisille harrastuksille jää hyvin, ja saat samalla mahdollisuuden tutustua paremmin luokkakavereihin. Opettajille puhuttaessa heille sanotaan aina “herra, rouva”. Koulussa opiskellaan kuutta pakollista ainetta, kuten englantia ja afrikaansia. Lukiolaiset käyttävät koulupukua.
Etelä-Afrikka on yksi maailman monimuotoisimmista ja mielenkiintoisimmista maista. YFU haluaa tehdä parhaansa, jotta vaihto-oppilaiden vaihtovuosi olisi unohtumaton, erityinen ja rikas kokemus.