Iso-Britannia

Kolme syytä lähteä vaihto-oppilaaksi Iso-Britanniaan

  1. Iso-Britanniasta ei tule ehkä ensimmäisenä mieleen rannat, mutta maan rannikko on todella kaunista: hiekkarantoja ja jyrkkiä kallioita. Monipuolinen saarivaltio tarjoaa muutenkin paljon kaunista luontoa ja muuta nähtävää.
  2. Brittiaksentti – opit puhumaan englantia kuin aito britti.
  3. Brittiläinen huumori: sarkastinen, itseironinen tapa suhtautua asioihin, ja monet koomikot ja komediasarjat kuten Konttori, tai Mr Bean.

Iso-Britannia

OhjelmaOhjelman pituusIkärajaHintaLähtöaika
InterStudiesSyyslukukausi15.9.2005-30.8.200813 700 €Elokuu 2024
InterStudiesKevätlukukausi30.1.2006-1.1.200913 700 €Tammikuu 2025
Brexitistä johtuen lähetämme Isoon-Britanniaan vaihto-oppilaita ainoastaan lukukaudeksi.

Minkälainen kielitaito minulla pitää olla?

Englannin kielen taidon tulee olla vähintään tasolla B2. Tämä tarkoittaa, että englannin osaaminen on hyvällä tasolla. Hakijan tulee osata kirjoittaa kieltä selkeästi, ja keskustella sujuvasti ja spontaanisti.

Lue, mitä vaihto-oppilaalta vaaditaan

Mitä muuta minun olisi hyvä tietää?

Isossa-Britanniassa isäntäperheille maksetaan kulukorvaus. Perheen saama kulukorvaus ei ole niin iso, että se houkuttelisi ottamaan vaihto-oppilaan rahan takia, korvauskäytäntö on hyvin tyypillinen Isossa-Britanniassa ja Irlannissa kaikilla toimijoilla. Korvaus sisältyy ohjelmahintaan.

Isossa-Britanniassa perheet ottavat usein kaksi vaihto-oppilasta samanaikaisesti. Tämä on hieno mahdollisuus saada itselleen kansainvälinen sisko tai veli. Kahta suomalaista ei koskaan sijoiteta samaan perheeseen.

Perheillä on usein lemmikkejä, mihin vaihto-oppilaan tulee olla valmis. Jos vaihto-oppilas ei voi asua samassa talossa lemmikkieläinten kanssa esimerkiksi pahan allergian takia, hänelle voidaan lisämaksusta etsiä isäntäperhe, jolla ei ole lemmikkejä sisällä.

Mikä on Interstudies?

Teemme yhteistyötä osassa suosittuja kohdemaita huolella valittujen ja YFU:n kanssa samat arvot jakavien vaihto-oppilasjärjestöjen kanssa.

Isoon-Britanniaan ja Irlantiin lähdetään vaihtoon yhtistyökumppanimme luotettavan paikallisen InterStudiesin kautta. Vaikka vastanottava järjestö on InterStudies, saat kaikki Suomen YFU:n palvelut ja valmennukset käyttöösi.

Lukukausi Isossa-Britanniassa

Isosta-Britanniasta saattavat tulla mieleen sellaiset perinteet kuin fish & chips, iltapäivätee, koulupuku ja kaksikerroksiset bussit. Monipuolisesta saarivaltiosta löytyy sekä vilkkaita ja kansainvälisiä kaupunkeja että maaseutua, vuoria ja järviä – jokaiselle jotakin! Isossa-Britanniassa pääset kulkemaan Shakespearen, Jane Austenin ja James Bondin jalanjäljissä. Opit brittiläisestä kulttuurista asioita, joista et ole Suomessa kuullutkaan. Skotlannissa upea luonto on kaikkialla, ja saatat törmätä Harry Potter -elokuvien kuvauspaikkoihin. Ehkä opit myös paikallisen aksentin!

Lukuvuosi tai -kausi englanninkielisessä maassa on sijoitus tulevaisuuteen. Kielitaitosi karttuu, solmit uusia kansainvälisiä ystävyyssuhteita ja tutustut brittiläiseen tai irlantilaiseen elämäntapaan syvällisemmin kuin tavallinen turisti. Kenties saat kipinän jatkaa opintojasi vaikkapa Skotlannin laadukkaissa yliopistoissa monien suomalaisten tapaan.

Mitä vaihtovuoden aikana tapahtuu?

Matkat ja retket

InterStudies järjestää lukuvuoden aikana mielenkiintoisia retkiä vaihto-oppilaille muun muassa Lontooseen. Lue lisää retkistä InterStudiesin sivuilta!

Valitse minne lähdet – vaihtoehtoina skotlanti, englanti tai etelärannikko

Sinulla on mahdollisuus valita lisämaksusta alue, josta sinulle etsitään isäntäperhe ja koulupaikka. Voit hakea vaihto-oppilaaksi Skotlantiin, Englantiin tai etelärannikolle. Paikat voivat täyttyä jo ennen varsinaisen haun päättymistä. Jos paikat toivomallasi alueella ovat täyttyneet, lisämaksua ei peritä.

Skotlantiin lähdet elokuun puolivälissä, Englantiin ja etelärannikolle elo-syyskuun vaihteessa.

Erityistoiveet

Voit toivoa mahdollisuutta harrastaa tiettyä urheilulajia, tai esittää jonkin muun toiveen isäntäperheeseesi liittyen, esimerkiksi isäntäperhettä, jolla ei ole lemmikkejä.

Koulunkäynti Isossa-Britanniassa

Ison-Britannian koulujärjestelmä koostuu neljästä vaiheesta: perusasteesta, keskitasosta, korkeasta tasosta ja yliopistosta. Koulu aloitetaan 5-vutiaana, ja se päättyy 16-18-vuotiaana. Suurin osa nuorista käy valtion kouluissa, vain pieni osa opiskelee yksityiskouluissa.

Kouluvuosi on jaettu kolmeen. Ensimmäinen jakso alkaa Skotlannissa elokuussa, ja Englannissa syyskuussa ja päättyy joulukuussa. Jos lähdet vaihtoon syyslukukaudeksi, käyt koulua ensimmäisen jakson ja palaat Suomeen tammikuun alussa. Toinen jakso kestää tammikuun puolivälistä pääsiäiseen, ja kolmas jakso pääsiäisestä kesäkuuhun. Jos lähdet vaihtoon kevätlukukaudeksi, lähdet vaihtoon tammikuun alussa, ja palaat kotiin kahden jakson päätyttyä kesäkuussa.

Koulupäivät on jaettu oppitunteihin ja itsenäisiin opintoihin. Itsenäisten opintojen aikana opiskellaan joko yksin tai ryhmässä. Oppitunteja on klo 9-15 välillä. Kouluissa on koulun jälkeisiä kerhoja ja aktiviteettaja. Opettajat odottavat opiskelijoilta tuntiaktiivisuutta ja itsenäistä ajattelua.

Vaihto-oppilaat käyvät yleensä isäntäperhettä lähimpänä sijaitsevaa koulua. Kouluun voi silti joutua kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä. Koulua käydään kuten paikalliset opiskelijat, ja vaihto-oppilaiden tulee saada hyväksytyt arvosanat. Koulutunneilta ei saa myöhästyä, koulutunneilta ei saa olla ilmoittatta pois, kännykkää ei saa käyttää tunneilla. Koulun pukeutumissääntöjä tulee noudattaa. On myös hyvä tietää, että opettajaa on epäkohteliasta kutsua pelkällä etunimellä.

Brittiläinen perhe-elämä

Isäntäperheet Isossa-Britanniassa kuvastavat tämän hetken brittiläistä yhteiskuntaa. Perheet ovat todennäköisesti erilaisia kuin vaihto-oppilaan oma suomalainen perhe: isäntäperhe voi olla eri kulttuurista lähtöisin, harjoittaa eri uskontoa, tai olla eri ikäinen. Isäntäperheenä voi toimia perinteisen kahden vanhemman perheen lisäksi myös yksinelävät. Perheillä voi olla lapsia, tai perheet voivat olla lapsettomia.

Isossa-Britanniassa on pitkät perinteet muutaman viikon kielimatkoista, ja monet perheet ottavat joka vuosi vaihto-oppilaita. Kokemus ei siis ole heille välttämättä ainutkertainen, toki poikkeuksiakin on.

Similar Posts