|

Myytinmurtajat – isäntäperhe edition

Oletko joskus miettinyt, että vaihto-oppilas kotona sopisi piristämään teidän perheen arkea, mutta ajatellut sitten, ettei se sittenkään sovi sinulle ja perheellesi? Lue

kymmenen oletusta ja vastausta isäntäperheenä toimimisesta!

“Ihanaa, me kyllä otettaisiin vaihtari, mutta meidän lapset on liian nuoria, odotellaan ja otetaan sitten, kun ne ovat teini-iässä…”

– Älkää odottako, jos muuten ajatus tuntuu kivalta! Monesti pienemmät lapset ovat todella avoimia kansainväliselle isosisarukselle ja toimivat loistavina suomen kielen opettajina vaihtarin suuntaan.

“Voi vitsi, otettais kyllä mielellään, mutta vaihtarihan tarvitsee oman huoneen eikä meillä ole sellaista tarjota…”

– Vaihtari ei tarvitse omaa huonetta, mutta tarvitsee kyllä oman sängyn ja rauhallisen paikan tehdä läksyjä. Oppilas voi hyvin jakaa huoneen esimPerheen oman lapsen kanssa. Ulkomailla tämä on hyvinkin tavallista.

“Kyllähän me otettais, mutta tulee niin kalliiksi ylimääräinen teini harrastuksineen ja vaatteineen…”

– Vaihtari vastaa itse kaikista omista kuluistaan ml. Kouluun, harrastuksiin, vapaa-aikaan liittyvät kulut. Isäntäperhe majoittaa oppilaan kotiinsa ja tarjoaa ateriat. Muut kulut maksaa oppilas itse.

“Olis kyllä kiva, mut ei me kyllä jakseta joka viikonlopulle sille keksiä mitään ohjelmaa…”

– Eikä tarvikaan. Vaihto-oppilas tulee osaksi teidän perhettä ja elämään just teidän arkea. Mitään ylimääräisiä sirkushuveja ei odoteta. Toki tietysti joskus vaihto-oppilaan myötä nousee into esitellä omaa kaunista maatamme enemmänkin, mutta ei tätä vaadita.

“Oishan se kiva, mutta ei me oikein pystytä koko vuodeksi vaihtamaan kotikieltä englanniksi, stressaahan sekin…”

– Varmasti stressaakin, jos niin tekisitte, mutta eihän se tarkoitus ole. Te jatkatte normielämää ja on tarkoituskin, että kommunikoitte suomeksi, oppilaanhan on tarkoitus oppia sitä itsekin. Totta kai alussa joutuu varmasti käyttämään oppilaan kanssa englantia ja selittämään asioita, mutta se korvan tottuminen suomen kieleen on just hyvä.

“Kiva ajatus, mutta miten ihmeessä sitä jaksaa koko vuoden, kun on vieras ihminen kotona?”

– Vaihtari kannattaa ottaa alusta asti perheenjäseneksi eikä ajatella vieraana. Samat säännöt ja samat kotityöt kuin muillakin päivästä yksi helpottaa asiaa. Vaihtari solahtaa helposti perheen arkeen mukaan, kunhan vaan sen antaa tapahtua.

“Kiinnostavaa, mutta ei me varmaan oltais hyvä perhe, kun ei meillä oo lapsiakaan…”

– Vaihto-oppilaan isäntäperheellä ei tarvitse olla omia lapsia! Perhe voi olla myös yhden vanhemman perhe, sateenkaariperhe tai suurperhe, jokainen perhe on yhtä arvokas!

“No hei mahtava juttu, mutta me asutaan täällä keskellä ei mitään, ei kai tänne nyt kukaan halua tulla?”

– Suomi on suuri maa ja vaihtarit haluavat nimenomaan tulla oppimaan Suomesta. Monta onnellista tarinaa löytyy oppilaista, jotka ovat päätyneet pieneen kaupunkiin ja jättäneet sinne sydämensä. Rohkeasti vaan mukaan!

“Me otettais mielellään, mutta olemme jo buukanneet talvilomaksi kahden viikon etelän matkan, emmekä sen takia voi ottaa nyt vaihtaria…”

– Huoli pois, YFU etsii kyllä vaihtarille sijaisperheen matkanne ajaksi!

“Oishan se kiva, mutta ihan varmaan tulee jotain ongelmia enkä tiedä, jaksanko sitten niitä setviä.”

– Ongelmia tulee varmasti matkan varrella, isoja tai pieniä, tuleehan niitä omien lasten ja puolisonkin kanssa, mutta harvoin niin isoja, ettei niistä selvittäisi. Saat lisäksi rinnallesi koulutetun tukihenkilön, joka jeesaa isoissa ja pienissä asioissa matkan varrella.

Ilmoittaudu mukaan maksuttomaan infowebinaariin, ja saat lisää vastauksia kysymyksiisi.

Lisää artikkeleita