Elodien päiväkirja – vaihto-oppilaana Suomessa, osa 2
Viikko 1:
Olen ollut nyt kuukauden vaihto-oppilaana Suomessa. Koulun jälkeen menin tapaamaan YFU-buddyani, suomalaista ystävääni, jonka Suomen YFU järjesti minulle, hänen nimensä on Silja. Buddy on vähän kuin ensimmäinen paikallinen ystävä vaihtomaassasi. YFU-buddyn tehtävänä on esitellä vaihto-opiskelijalle maan tapoja. Minusta auttaa myös rentoutumaan uudessa ympäristössä. Silja ei asu kovin kaukana, tapasimme kaupungissa nimeltä Järvenpää.
Leivoin isäntäperheelleni keksejä, ja kävin poimimassa marjoja ja sieniä. Hostveljeni Juho palasi opiskelemaan Ouluun. Illalla menin kaverini kanssa huvipuistoon. Kävin maailmanpyörässä siitä huolimatta, että se tuntui nousevan aika korkealle. Ja näin ilotulitteita.
Viikko 2:
Kävin Siirin kanssa partiossa, sitten kävelimme metsässä ja paistoimme vaahtokarkkeja. Viikonloppuna kävin mökillä tapaamassa Mummoa (Jounin äiti). Sain ensimmäisen kalani, ja keitimme ja söimme sen. Kävin Sarin ja Mummon kanssa marjastelemassa. Opin myös ohjaamaan venettä! Ja tulimme kotiin ja menin pelaamaan salibandya Sarin ja muiden kylässä olevien vieraiden kanssa. Salibandy on kuin jääkiekkoa, mutta ei jäällä! Se on erittäin suosittu laji Suomessa.
Viikko 3:
Olin sairas, joten olin pois koulusta useamman päivän. Kävin saunassa monta kertaa. Viikonloppuna kävin Sarin kanssa ostoksilla. Ostin suklaata perheelleni ja lopulta kirjoitin ja lähetin postikorttini. Menin metsään Sarin kanssa. Kokeilin marjapuuroa, mutta en pitänyt siitä. Pidän tavallista puuroa enemmän.
Viikko 4:
Minulla oli ensimmäinen koeviikko. Ensimmäisenä päivänä valmistaudumme tenttiin ja seuraavana päivänä on koe. Jotkut opettajat voivat lopulta päättää pitämättä koetta. Minulla ei esimerkiksi ollut koetta liikunnasta tai musiikista, mutta niihin piti silti valmistautua. Perjantaina minulla ei ollut yhtään tenttiä.
Suurin osa kokeista oli suomeksi. Vain matematiikan kokeeni käännettiin myös englanniksi. Tentit suoritetaan tietokoneilla. Numerot ovat 4-10 väliltä, esimerkiksi: 4, 5.5, 6-, 6, 7-, 7 jne.
Ranskan koe oli melko yksinkertainen. Suullinen osuus oli monimutkaisin, koska kysymykset olivat suomeksi. Käännösosuus ranskasta suomeen oli erittäin vaikeaa. Kirjoitin paljon epätäydellisiä lauseita. Toisaalta suomesta ranskaksi kääntäminen tuntui minusta hieman yksinkertaisemmalta: yritin vain arvata lauseita sanoista, jotka olin ymmärtänyt.
Matematiikan koe oli minulle vaikein, koska en ole kovin hyvä matematiikassa. Mutta minulla oli onnea: olin opiskellut käsiteltäviä asioita jo Ranskassa viime vuonna. Lisäksi opettaja oli kirjoittanut ohjeet englanniksi ja suomeksi. Vaikka ohjeet olivat englanniksi, koin tämän kokeen olevan monimutkaisin. Kuvitelkaa! Jo ranskaksi se ei aina ole helppoa, mutta englanniksi!
Olin hieman stressaantunut ennen kokeita. Sitten sanoin itselleni, että arvosanoillani ei ole väliä. Pääasia on, että yritän, ja teen parhaani. En ole Suomessa saadakseni hyviä arvosanoja, ja rehellisesti sanottuna tulokseni taisivat olla ihan hyvät, koska minun ei tarvinnut uusia kokeita. Lisäksi opiskelemalla sujuvasti englantia ja suomea parannan ymmärrystäni kursseista ja tenttiohjeista.
Viikonloppuna tein kakun ja soitin perheelleni Ranskaan. Kävin kissakahvilassa tuttavan kanssa. Se oli aika siistiä. Kävin Sarin ja Jounin kanssa kaupungin isolla aukiolla, koska siellä oli kalastukseen liittyvä tapahtuma. Siellä oli kalamyyntiä. Kävimme tuttavan synttäreillä. Ja menin Sarin kanssa salibandyyn ja sitten saunaan.
Bonus:
Tärkeimmät erot Suomen ja Ranskan välillä!
Mitä eroja olet huomannut suomalaisen ja ranskalaisen koulujärjestelmän välillä? Suomen koulujärjestelmä näyttää minusta täysin erilaiselta. Lukiossani käytämme pääasiassa tietokoneita. Oppitunnin kesto on 1 tunti 10 minuuttia. Välitunnit ovat paljon lyhyempiä. Yleensä puhelimen käyttö on luvallista tunnilla, se riippuu opettajista. Oppilaat voivat nousta kesken tunnin ylös mennäkseen vessaan, heidän ei tarvitse kysyä siihen erikseen lupaa. Opiskelijat voivat puhua epävirallisesti opettajien kanssa ja kutsua heitä “opettajaksi”. He voivat jopa kutsua heitä heidän etunimellään. Kouluissa on ruokalat, ja ruoka on ilmaista. Ruokaan ei kuulu alkupalaa tai jälkiruokaa. Syömme useammin klo 11 kuin klo 12. Urheilutunnit ovat paljon monipuolisempia, kuten myös taidetunnit. Kokeita järjestetään hyvin harvoin tavallisen kouluviikon aikana. Koulupäivä päättyy aikaisemmin kuin Ranskassa. Kotitehtäviä on yleensä vähemmän ja asioita pitää opetella ulkoa vähemmän. Lomat kestävät vain viikon, paitsi joululomat, jotka kestävät kaksi viikkoa.
Mikä yllätti sinut eniten?
Kaikki oli minulle hyvin yllättävää suomalaisessa koulujärjestelmässä. Eniten minua kuitenkin hämmästytti se, että opettajia voi kutsua heidän etunimellään.
Elodie