Violetin ja oranssin värinen taivas Argentiinassa auringonlaskun aikaan
|

Huoleton ja positiivinen Argentiina

Niilo on parhaillaan vaihdossa Argentiinassa. Lue hänen ajatuksiaan vaihto-oppilaana olemisesta, Argentiinasta ja lattarimaista.

Kannattaako sinusta lähteä vaihto-oppilaaksi?

Mielestäni vaihtoon lähteminen ehdottomasti kannattaa jos siihen vain on mahdollisuus. Vaihtovuoden aikana pääsee kokemaan niin paljon erilaisia asioita mitä tuskin koskaan muuten pääsisi kokemaan. Itseäni vuodella muista jälkeenjääminen ei harmita juuri lainkaan, koska eihän ne kaverit katoa mihinkään ja vuotta nuoremmasta ikäluokasta saa vielä lisää kavereita.

Kuinka paljon rahaa vaihdossa kuluu?

Argentiina on todella halpa maa ja sen takia rahaa ei kulu omasta mielestäni hirveän paljon, itse olen käyttänyt kuukaudessa noin 100-200 euroa mutta halvemmallakin pääsee. Tavalliseen elämiseen ei kulu niin paljon rahaa, mutta YFU:n järjestämiin ja itse järjestettyihin matkoihin kannattaa halutessaan varata enemmän rahaa. Itse yritän nähdä ja kokea kaiken mitä vain ehdin ja voin, koska vaihtovuosi on niin ainutlaatuinen.

Miten kieltä oppii? Onko sinulla jotain muita käytännön vinkkejä, miten sopeutuu paremmin vaihtoon?

Kielen opettelusta ei tarvitse liikaa stressata, sen oppii kyllä kun vain jaksaa yrittää, eikä turvaudu englannin kieleen jos perheessä tai kaveripiirissä on sitä puhuvia. En osannut espanjaa ollenkaan ennenkuin tulin tänne, mutta jo parin kuukauden jälkeen pystyn puhumaan ja ymmärtämään tavallisia keskusteluja. En ylipäätään stressaisi uusista asioista paljoakaan, vaan yrittäisin vaan mennä avoimella mielellä jokaiseen tilanteeseen ja muistaa olla kohtelias perheelle ja muille

Miten vaihdossa saa kavereita?

Kavereiden saaminen Argentiinassa ja lattarimaissa on todella helppoa ja vaihto-oppilaat ovat ihmisille todella kiinnostavia. Varsinkin minun kaupungissani jossa on “vain” noin 40 tuhatta ihmistä, kaikki tuntevat minut ja minua tervehditään joka paikassa.

Onko Argentiinassa turvallista?

Turvallisuudesta minun ei ole paljon tarvinnut välittää koska olen pienemmässä ja turvallisemmassa kaupungissa (Bella Vista, Corrientes), mutta isommissa kaupungeissa täytyy kai olla enemmän varuillaan öisin tms.

Miten valitsit Argentiinan kohdemaaksi?

Itse valitsin Argentiinan, koska molemmat sisarukseni olivat vaihto-oppilaina lattarimaissa (Chile ja Uruguay) ja kuulin heiltä niin paljon hyviä kokemuksia lattarikulttuurista, ihmisistä ja rennosta elämäntavasta. Rakastan myös jalkapalloa ja lämpimiä kelejä joten sekin helpotti valintaa. Välillä kelit ovat hieman liian kuumia, kun nyt viimeiset 3 kuukautta melkein jokainen päivä 30-40 astetta ja aina pakko olla t paidassa ja shortseissa.

Onko sinulla ollut koti-ikävä?

Itselläni oli noin parin viikon mittainen ajanjakso jolloin oli enemmän koti-ikävää joulun ja muiden pyhien jälkeen, mutta se meni aika nopeasti ohi kun näin kuvia Suomen kylmistä keleistä ja tajusin että ei sinne vielä mikään ikävä ole.

Huomaatko muuttuneesi vaihto-oppilasvuoden aikana jollain tavalla?

Huomaan muuttuneeni paljon avoimemmaksi ja itsevarmemmaksi vaihtovuoden aikana ja se oli yksi tavoitteistani vaihtovuotta varten. Näin samanlaisen kehityksen sisaruksissani ja halusin itsekin olla avoimempi, positiivisempi ja heittäytyväisempi kaikkiin asioihin. Omalla kohdalla en tunne itsenäistyneeni niin paljoa täällä, koska jo suomessa asuin aina välillä yksin ja hoitelin joitain asioita kuten ruuanlaittoa, mutta täällä host-äitini aina laittaa kaiken ruuan ja perheessäni on kotiapulainen joka tiskaa tiskit ja siivoaa.

Miten argentiinalainen perhe-elämä eroaa suomalaisesta?

Argentiinalaisessa perheessä auktoriteeteillä on enemmän väliä kuin Suomessa. Jos täällä vanhemmat sanovat jotakin, siihen ei ole tavallista inttää vastaan. Se on yksi harvoista asioista joista en pidä täällä, että jos on erimielisyyttä jostain säännöstä tms, voi olla vaikea saada omaa ääntään kuuluviin, koska olet vain “lapsi”. Suomessa sen sijaan ainakin omasta mielestäni on helpompaa olla eri mieltä vanhempien kanssa asioista ja tehdä kompromissejä. Vaihtovuoteni on kaikenkaikkiaan mennyt aika rattoisasti enkä ole kohdannut suurempia haasteita ja kaikkeen tottuu.

vaihto-oppilaana argentiinassa viettämässä fiestaa isäntäperheen kanssa
Mitä olet mieltä YFU:sta?

YFU:sta ei ole oikein muuta kuin positiivista sanottavaa, vaikka en olekaan juuri mitään apua tarvinnut. YFU:n järjestämä retki Barilocheen Patagoniaan oli todella hieno kokemus ja nyt hieman kaduttaa etten ole matkustanut enemmän vuoden aikana. Agentiinassa on siis koulusta kesäloma joulukuun alusta helmikuun loppuun ja siinä olisi ollut paljon aikaa matkustaa, mutta en vain laiskuuttani saanut aikaiseksi. Nyt olen suunnitellut enemmän matkoja, jotta ehtisin nähdä mahdollisimman paljon.

Mitkä ovat sinusta parhaat asiat Argentiinassa?

Argentiinassa parhaita asioita ovat kelit, jalkapallo, ihmiset ja niiden huoleton ja positiivinen elämäntyyli ja espanjan kieli. Myös todella halvat hinnat kaikissa asioissa tekevät elämästä mukavempaa esim. parturi n.3€, ruoka keskimäärin ainakin puolet halvempaa mitä suomessa ja matkat ovat myöskin halpoja. Argentiina on myös todella moninainen maa jossa on hienoja luontokohteita.

Suosittelisin ehdottomasti Argentiinaa vaihto-oppilasvuoden kohteeksi sen erilaisuuden ja muiden yllämainittujen asioiden takia.

Niilo, vaihto-oppilaana Argentiinassa 2023-2024

Lisää artikkeleita