Aito espanjalainen kulttuuri tutuksi vaihdon aikana
Uuteen kulttuuriin tutustumista eri tasolla kuin turistina
Olin aina kuvitellut Espanjan jotenkin tietynlaiseksi sen perusteella, millaisena olin sen aikaisemmin nähnyt turistina.
Vaihtarina uuteen kulttuurin pääsee kuitenkin tutustumaan aivan eri tasolla.
Paikallisten kanssa jutellessa, uutta koulua käydessä, paikallisessa perheessä asuessa ja eläessä ihan tavallista arkea kohdemaassa opin aivan valtavasti kulttuureista, maailmasta, elämästä ja itsestäni!
Vaihtoni aikana olenkin ymmärtänyt, että espanjalainen kulttuuri on aivan erilaista, kuin millaiseksi olin sen kuvitellut olevan.
Espanjalaisen ja suomalaisen kulttuurin välillä on yllättävän paljon eroja. Osa niistä tuli yllätyksenä, osa aiheutti kulttuurishokkeja ja niihin oli vaikeampi sopeutua, osasta pidän enemmän kuin suomalaisessa kultturissa, ja toisinpäin!
Ruokarytmi on toisenlainen
Isoimmat erot espanjalaisen ja suomalaisen kulttuurin välillä ovat ehkä päivä- ja ruokarytmit, sosiaalinen kulttuuri, juhlapyhät ja elämänasenteet.
Ruoasta puhumattakaan, myös ateriat syödään Espanjassa eri aikoihin kuin Suomessa.
Tärkein ateria —lounas —syödään aina noin klo 14-15 aikoihin päivällä, koko perheen kesken. Sen jälkeen vietetään ”Siesta”-aika, jolloin monella on tapana vetäytyä lepäämään tai nukkua päiväunet. Siestan jälkeen ilta alkaa uudestaan, jolloin saatetaan käydä harrastuksissa, opiskella, tehdä töitä tai viettää läheisten kanssa aikaa. Noin klo 18 saatetaan syödä pieni välipala, eli ”Merienda”.
Illallinen syödään vasta ennen nukkumaanmenoa, yleensä noin klo 21–23 aikoihin viikonpäivästä riippuen. Illallisen syöminen on viimeinen asia, mikä tehdään ennen nukkumaanmenoa, ja se jaetaan myös yhdessä perheen kanssa.
Espanjalaiset ovat hauskaa seuraa
Kommunikaatiotyyli Espanjassa on hyvin erilainen kuin Suomessa. Tähän eroon minulla meni ehkä pisin aika tottua. Mieltäisin espanjalaiset puheliaimmiksi, sosiaalisemmiksi ja kovaäänisemmiksi kuin suomalaiset. Espanjassa erittäin tärkeä osa keskusteluja on huumori. Tämä tekee espanjalaisista todella hauskaa seuraa!
Koska espanjalaiset ovat niin sosiaalisia, heitä on helppo lähestyä, ja tuntemattomien kanssa on normaalia aloittaa keskusteluja. Lisäksi espanjalaiset ovat usein iloisia ja hyvällä tuulella, mikä kyllä tarttuu! 🙂 Saattaa olla, että sää heijastuu ihmisissä…
Rento elämänasenne
Eräs asia, mistä erityisesti pidän espanjalaisessa kulttuurissa, on heidän elämänasenteensa! Espanjalaisten suhtautuminen elämään on mielestäni rennompi kuin suomalaisten. Asiat eivät ole niin vakavia, ja tärkeintä on hauskanpito. Lisäksi Espanjassa ns. ”suorittamiseen” keskittyminen on huomattavasti vähäisempää, kuin helposti esimerkiksi Suomessa. Suurin osa espanjalaisista ovat myös hyvin perhekeskeisiä, mikä näkyy monella elämän osa-alueella.
Juhlat ja juhlaperinteet
Juhlat ovat hyvin tärkeitä Espanjassa! Esimerkiksi syntymäpäiviä ja nimipäiviä juhlitaan Espanjassa lähes aina koko perheen kesken, ja isosti. Suomessa joillakin on tapana viettää aikaa yksin tai pienemmällä porukalla, mitä taas Espanjassa ei juurikaan tehdä, vaan aikaa vietetään usein isolla porukalla, esimerkiksi kutsuen aterioilla ystäviä kylään tai ravintoloissa.
Maasta löytyi myös minulle aivan uusia juhlaperinteitä, kuten karnevaalit, la Semana Santa ja La Feria, jotka olivatkin yksiä vaihdon kohokohdista! Myös esimerkiksi joulun ja uuden vuoden vietto erosivat yllättävän paljon suomalaisesta, mutta joiden kautta opin valtavasti uusia mielenkiintoisia puolia espanjalaisista perinteistä.
Kulttuurierot ovat jotakin, mitkä tulevat vaihdossa aivan väistämättä vastaan. Niiden ymmärtäminen on hyvin oleellista kohdemaahan sopeutumisen kannalta, ja kun ne ymmärtää, rikastuttavat ne aivan valtavasti mailmaankuvaa! Lopulta tulen lähtemään Espanjasta mukanani paljon muutakin kuin uudet kokemukset, ihmissuhteet ja kielitaito: Vien mukanani Suomeen parhaita paloja minulle aikaisemmin aivan uudenlaisesta kulttuurista! Enkä varmasti jätä näitä uusia näkökulmia vain vaihtovuodelle.
– Milja