Elämää isäntäperheessä
Yksi isoimmista kysymyksistä vaihto-oppilaaksi lähdettäessä saattaa olla se, millaista se arki tulee kohdemaassa olemaan. Mitä isäntäperheen kanssa tehdään? Kuinka paljon aikaa perheen kanssa vietetään? Mikä on isäntäperheen rooli vaihdon aikana? Nämä kaikki ovat täysin ajankohtaisia kysymyksiä, joita varmasti jokainen tulee pohtimaan enemmän tai vähemmän vaihtovuoden lähestyessä sekä sen aikana.
Isäntäperhe on erittäin vahvasti läsnä vaihtovuoden aikana yhdessä koulun sekä kavereiden lisäksi. Monelle isäntäperhe onkin se ensimmäinen kontakti uuteen maahan sekä tuki ja turva, jota varmasti jokainen tarvitsee vaihdon aikana. Vaihto-oppilaita vastaanottavat perheet ovat normaaleja paikallisia perheitä, jotka haluavat tutustua vaihto-oppilaaseen sekä heidän kulttuuriinsa. He ottavat vaihto-oppilaan osaksi perhettään täysin vapaaehtoisesti. Perheenjäsenet ovat monesti niitä, joiden kanssa tulee vietettyä iltoja kotona sekä niitä, jotka auttavat vaihto-oppilasta parhaalla mahdollisella tavallaan sopeutumaan uuteen maahan ja kulttuuriin.
Arki isäntäperheessä
Vaihdon aikana perheestä tuleekin oppilaalle todella tärkeä osa kokemusta eikä perhe-elämää kannata turhaan stressata, sillä monesti asiat alkavat sujumaan omalla painollaan vaihtovuoden edetessä. On kuitenkin ehdottoman tärkeää myös viettää aikaa perheen kanssa sekä osallistua päivittäisiin askareisiin. Yhteiset aktiviteetit lähentävät ihmisiä ja ne ovatkin loistava tapa tutustua perheeseen paremmin. Perheen arki jatkuu normaalisti vaihto-oppilaan saavuttua ja erityisesti vaihto-oppilaan tulisikin yrittää parhaansa mukaan adaptoitua uuteen arkeen uudessa perheessä.
Arki on kohdemaassa kuitenkin hyvin samanlaista, kuin mitä se on ihan kotimaassakin, joten siihen kannattaa etukäteen varautua. Aina ei arki ole täynnä vilinää ja vilskettä, matkustamista tai uusien asioiden kokemista, välillä se on vain kotitöiden tekemistä, yhdessä sarjojen katsomista ja koulujuttujen hoitamista. Elämä jatkuu omalla painollaan vaihtomaassakin, eikä arki aina ole kovinkaan tapahtumarikasta tai vilkasta. Kannattaa nauttia pienistä asioista sekä ottaa kaikki arjesta irti myös vaihtovuoden aikana.
Harrastuksista ja aktiviteeteista yhteistä tekemistä
Vaihtarin olisi hyvä myös itse aktiivisesti osallistua perhe-elämään ja yksi hyvä tapa tehdä näin, on ehdottaa itse yhteistä tekemistä. Esimerkiksi lautapeli-illat, sarjan katsominen, uuden paikallisen ruoan kokeileminen tai vaikka keilaus voivat olla hyviä tapoja näyttää, että on myös itse aktiivinen ja haluaa olla perheen arjessa mukana. Ei kannata jäädä passiivisesti odottamaan muiden ideoita vaan kannattaa rohkeasti esittää omia ideoita ja ehdotuksia sekä selvittää, minkälaisista harrastuksista tai aktiviteeteistä muut perheenjäsenet tykkäävät. Joskus mahdollisuutena on myös harrastaa jotain yhdessä jonkun perheenjäsenen kanssa tai vaikka kokoperheen. Uusia harrastuksiakaan ei kannata pelätä vaan lähteä rohkeasti perheen kanssa kokeilemaan kaikkea uutta, mikäli tilaisuuden sellaiseen saa. Aina on myös mahdollisuutena esitellä omia suosikki harrastuksia taikka aktiviteetteja perheelle, jotta hekin oppisivat tuntemaan vaihto-oppilaan paremmin.
Monesti vaihto-oppilaat pääsevät mukaan kaikenlaiseen toimintaan, jota perhe tekee yhdessä. Itse katsoin monesti televisiota sekä kävin elokuvissa yhdessä hostperheeni kanssa. Elokuvat onkin hyvä tapa saada keskustelua käyntiin, sillä monesti niistä riittää puhuttavaa pitkäksikin aikaa. Myös yhteiset ruokailuhetket niin kotona kuin ravintolassakin ovat perheelle tärkeitä ja niihin osallistuminen on vaihtarinkin kannalta ehdottoman tärkeää. Mikäs sen parempaa kuin päästä jakamaan päivän kuulumisia perheen kanssa hyvän aterian äärellä!
Normaalia arkea myös kohdemaassa
On toki hyvä myös muistaa, ettei yhteinen aika kulu arjessa ainoastaan niihin hauskoihin juttuihin vaan monesti isäntäperhe odottaa vaihto-oppilaan osallistuvan yhteisiin kotitöihin. Perheelle rutiininomaista saattaa olla vaikkapa viikkosiivous, jonka aikana kaikki perheenjäsenet tekevät omassa huoneessaan tarvittavat kodinhoitoon liittyvät askareet. Omassa isäntäperheessäni tiskattiin aina yhdessä sekä siivottiin säännöllisesti kaikkien yhteiset tilat yhteisvoimin. Suosittelenkin tarjoamaan rohkeasti apua myös yhteisten askareiden kohdalla.
Kuten huomataan, vaihto-oppilaan arki sisältää paljon erilaisia asioita myös kotona eikä vaihtovuosi koostukaan pelkästä koulunkäynnistä, vaikka sekin toki on todella tärkeää. Vaihtoehtoja yksin huoneessa olemiselle onkin paljon ja monesti yhteistä tekemistä perheen kanssa löytyykin hyvin helposti, kunhan itse vain jaksaa olla aktiivisesti arjessa mukana ja yrittää parhaansa mukaan viettää mahdollisimman paljon aikaa isäntäperheen kanssa kotona ollessaan. Täytyy toki vielä muistuttaa, että on täysin okei olla myös väsynyt sekä tuntea tarvetta olla myös yksin, ei sitä jatkuvasti jaksakaan puhua vieraalla kielellä ja tavata uusia ihmisiä. Näissä tilanteissa kannattaa kuitenkin aina muistaa kommunikoida omista tunteistaan isäntäperheen kanssa, jotta he eivät turhaan huolestu, mikäli vaihtari välillä viettäisikin muutaman päivän yksin huoneessaan. Tällä postauksella halusinkin sanoa, ettei vaihto-oppilaan arkea kannata stressata taikka pelätä vaan lähteä positiivisin mielin matkaan ja muistaa itse olla aktiivisesti mukana uusissa asioissa!