Suomalainen isäntäperhe vierailulla thaimaalaisissa häissä
|

Kun toinen kulttuuri tulee kotiin

Meidän tarinamme

Mietin tässä itsekseni, miksi meidän perheemme on vuodesta toiseen ottanut vaihto-oppilaita luokseen. Kaikki alkoi jo vuonna 2010, kun selasimme paikallislehteä Markon kanssa ja huomasimme ilmoituksen: Teidän perheestäkö isäntäperhe?  Kyllä, siitä kaikki alkoi, ja niinpä perheeseemme saapui tyttö Turkista syksyllä 2010, kun omat tyttäremme olivat silloin 9 ja 12-vuotiaita.

Riitta ja Marko, ja Jimena Argentiinasta

Näiden vuosien aikana perheessämme on ollut tyttöjä ja poikia ympäri maailman, Uruguaysta aina Thaimaahan saakka. Tänä vuonna Shiori Japanista on meidän 12. vaihto-oppilaamme.

Parasta isäntäperheenä olemisessa on uuden kulttuurin tuominen kotiin. Arki ja perhe-elämä uuden nuoren kanssa ovat rikastuttanut elämäämme monin tavoin. Vaihto-oppilaat ovat osallistuneet arjen askareisiin, kuten ruoanlaittoon, siivoamiseen ja puutarhanhoitoon. Samalla olemme oppineet paljon heidän kulttuuristaan ja perinteistään, mikä on avannut silmiämme maailman moninaisuudelle ja rikkaudelle. Olemme myös tutustuneet eri uskontoihin, joka on avannut ymmärrystä monella tapaa.

Mikä on sitten ollut paras aika ottaa perheeseen uusi perheenjäsen? Ehkä parhaiten on sujunut ne vuodet, kun omat tyttäremme olivat vielä pieniä. Tällä hetkellä omat tyttäremme ovat jo muuttaneet pois, ja vaihto-oppilas on meidän ainut ’lapsi’. Tämäkin toimii hyvin, ja se ’pakottaa’ vaihto-oppilaan hakemaan ikäistään seuraa koulusta.

Muistoja on kertynyt niin mieleen kuin kaappeihin erilaisten esineiden muodossa. Isän- ja äitienpäiväkorttien ihanat runot ja piirustukset lämmittävät mieltä joka kerta, kun niitä katselemme.

Jokaisen vaihto-oppilaan kanssa olemme harrastaneet yhdessä jotakin. Välillä olemme hiihtäneet, käyneet laskettelemassa, uimassa, lenkkeilleet koirien kanssa ja jopa kokeilleet koskenlaskua kesävaihtareiden kanssa. Ruuanlaitto on ollut suosikkimme jokaisen kanssa. Tällä hetkellä japanilainen vaihtarityttö, Shiori on innokas kokkaamaan, valmistamme yhdessä joka maanantai-ilta suomalaista ruokaa, ja lisäksi hän leipoo pullaa ja kakkuja innokkaasti. Viime kesänä saimme todistaa toisen vaihto-oppilaamme Mildin ja hänen sulhasensa, Bozzin hääjuhlaa Bangkokissa. Olemme olleet toivottuja vieraita myös Japanin Osakassa, Brasiliassa ja Turkissa.  

Suosittelemme ehdottomasti isäntäperhetoimintaa kaikille. Kulttuuri tulee luoksesi, ja mikä parasta vaihto-oppilaasta saa ikuisen ystävän.

Riitta ja Marko

Lisää artikkeleita